naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Finska pokrenula lavinu, traži se grčko jamstvo za zajmove

Čini se da se novi europski paket pomoći za Grčku, dogovoren u srpnju, već našao pod znakom pitanja zbog zahtjeva nekoliko manjih zemalja članica Europske unije da vlada u Ateni osigura jamstva za njihove zajmove, pišu u petak 19. kolovoza europski mediji.  

Inicijativu predvodi finska vlada, koja je u utorak objavila da je s Atenom postigla dogovor da Grčka uplati gotovinski polog kao jamstvo za finski udio u paketu pomoći ukupne vrijednosti 109 milijardi dolara. 

Finska je zauzela oštar stav u tom pitanju nakon što je protivnik pomoći Grčkoj, stranka Pravi Finci na juriš osvojila finsku političku scenu i na izborima u travnju osvojila 19,1 posto glasova u finskom parlamentu. 

Finsko-grčki dogovor izazvao je efekt domina pa su nakon Finske i Austrija, Nizozemska, Slovenija i Slovačka sugerirale da priželjkuju isti tretman. 

'Model mora biti otvoren svim članicama eurozone. Namjeravamo utvrditi je li zaista tako', kazao je u srijedu u telefonskom razgovoru za finski list Helsingin Sanoman glasnogovornik austrijskog ministarstva financija Harald Waigelin. 

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva financija Niels Redeker kazao je da je Haag 'u svim raspravama u Bruxellesu signalizirao da ako Finska osigura sporazum o kolateralu, da i mi želimo takav sporazum'. 

Slovensko ministarstvo financija priopćilo je za agenciju AP da traži 'moguća jamstva' za svoj zajam. 

Na te zemlje otpada oko 11 posto ukupnog iznosa zajma ali njihova inicijativa dodatno potkopava ionako krhku solidarnost u eurozoni a i pojačava nervozu na tržištima. 

Iako nijedna velika zemlja još nije zatražila jamstva, postavlja se načelno pitanje hoće li neke zemlje jednostavno prihvatiti lošije uvjete kredita i odreći se jamstava.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Finland puts Greek bailout package under pressure