naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kina traži reforme u eurozoni

Članice eurozone trebale bi poduzeti konkretne mjere kako bi obnovile povjerenje tržišta i iz temelja izmijenile svoj gospodarski sustav, konstatirali su kineski mediji u ponedjeljak 22. kolovoza uoči posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Pekingu.  

Dužničku krizu uzrokovao je manjak nazdora financija članica eurozone, konstatirali su u uvodniku inozemnog izdanja People's Dailyja profesor Kineskog narodnog sveučilišta Zhang Zhixiang i ekonomist Kineske razvojne banke Zhang Chao. 

People's Daily glasilo je vladajuće Komunističke partije. 

"Eurozona bi trebala reformirati institucije koje koče njezin gospodarski razvoj i odgovorno graditi odnos prema svjetskom gospodarstvu i financijskoj stabilnosti', pišu dvojica stručnjaka. 

'Mora poduzeti konkretne mjere kako bi obnovila povjerenje tržišta u članice eurozone i u euro', ističu.  

Za vrijeme krize kineski su čelnici u više navrata izražavali povjerenje u gospodarstva eurozone a Kina pojačano ulaže devizne rezerve u imovinu u eurima. 

Europske su pak zemlje značajni uvoznici kineskih proizvoda i u interesu je Pekinga da vodi računa o tome da euro ne oslabi. 

'Pad realne potražnje zbog europske dužničke krize utjecat će u dugoročnoj perspektivi na kinesko realno gospodarstvo', upozoravaju autori uvodnika. 

Kina je u razdoblju od siječnja do kraja srpnja u Europsku uniju izvezla roba i usluga u iznosu 199,6 milijardi dolara, što je 19 posto kineskog izvoza u tom razdoblju, pokazuju podaci kineske carinske uprave. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy svratit će u Peking u četvrtak kako bi razgovarao s kineskim kolegom Hu Jintaoom, da bi potom nastavio put u Novu Kaledoniju, francuski prekomorski teritorij. 

Hina