naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska ugrađuje u ustav ograničenja zaduživanja

Španjolska namjerava izmijeniti ustav prije izbora u studenom i usvojiti ograničenja zaduživanja koja će jamčiti stabilnost proračuna u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, kazao je u utorak 23. kolovoza premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.  

Istaknuo je da je razgovarao s oporbenom Narodnom strankom (PP) i dodao da bi novi prijedlozi mogli biti uključeni u ustav prije završetka mandata sadašnje vlade. 

'Cilj je ove inicijative u skladu s drugima koje smo najavili i odražava uvažavanje potrebe da se konačno konsolidira ekonomska i monetarna unija. Inicijativa također predstavlja korak na putu prema jačanju povjerenja u srednjoročnu i dugoročnu stabilnost španjolskog gospodarstva', kazao je Zapatero. 

Premijer je u parlamentu objašnjavao mjere štednje u iznosu pet milijardi eura, koje bi trebale pomoći sniziti ovogodišnji proračunski manjak na zacrtanih šest posto BDP-a, s prošlogodišnjih 9,2 posto. Predložene su prošlog tjedna a obuhvaćaju smanjenje troškova proračuna za lijekove i promjene u kalendaru plaćanja poreza za velika poduzeća. 

Zapatero je u parlamentu najavio i nove mjere, i to za poticanje tržišta rada. One će biti objavljene u petak a uključivat će promjenu ugovora o radu na ograničeno vrijeme za mlade u ugovore o profesionalnom obučavanju na neodređeno vrijeme, te mjere kojima bi se mladima nakon gubitka posla pomoglo u prekvalifikaciji. 

Na istoj sjednici parlamenta čelnik oporbene stranke PP Mariano Rajoy izjavio je da će njegova stranka poduprijeti sve izmjene ustava čiji je cilj ograničenje zaduživanja. Parlamentarni izbori održat će se 20. studenog. 

Hina