naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarstvo eurozone raste najslabijim tempom u dvije godine - Markit

Rast gospodarstva eurozone ustalio se u kolovozu na najnižoj razini u gotovo dvije godine, procijenio je u utorak 23. kolovoza Markit, upozorivši da slabljenje inozemne potražnje i sve izraženije bojazni za gospodarske prognoze nagrizaju gospodarsku klimu u Europi.  

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone ostao je u ovom mjesecu nepromijenjen u odnosu na srpanj, na 51,1 bodu, što je ujedno njegova najniža vrijednost u gotovo dvije godine, ističu u Markitu. 

Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti a one ispod te granice na njihov pad. 

'Rast je pogodio niz faktora, uključujući slabljenje međunarodne potražnje, zbog čega je izvoz roba pao najbržim tempom u više od dvije godine. Pogađaju ga i sve izraženije bojazni u vezi s gospodarskim prognozama i financijska kriza u eurozoni, rezultirajući naglim pogoršanjem gospodarske klime', tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson. 

Uslužni sektor u kolovozu je zabilježio najslabiji rast aktivnosti od rujna 2009. dok je industrijski sektor stagnirao prvi puta u više od dvije godine. 

Pritom je rast gospodarske lokomotive eurozone Njemačke bio najslabiji od početka oporavka prije dvije godine. Uslužni sektor gotovo je stagnirao ali se industrija oporavljala, ali najslabijim tempom u dvije godine. 

Francuski je rast ubrzao po najnižoj stopi u dvije godine, uz oporavak u uslužnom sektoru i prvi pad u industriji od lipnja 2009., pokazuju podaci Markita. 

U ostatku eurozone aktivnosti u privatnom sektoru smanjile su se u kolovozu treći mjesec zaredom, iako nešto sporijim tempom nego u srpnju, zahvaljujući sporijem padu u uslužnom sektoru. Industrija je pak bilježila najveći pad u dvije godine.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: Eurozone survey shows stagnant August growth