naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio ponudu Berkshirea za kemijsku tvrtku Lubrizol

Europske vlasti za zaštitu tržišne utakmice odobrile su u četvrtak 25. kolovoza ponudu kompanije Berkshire Hathaway u vlasništvu američkog milijardera Warrena Buffetta za kupnju američke kemijske grupe Lubrizol za 9,7 milijardi dolara (6,7 milijardi eura).  

U Bruxellesu su zaključili da ta transakcija 'neće u stvarnosti bitno omesti tržišno natjecanje' u europskom ekonomskom području ili nekom njegovom značajnijem dijelu.

 'Komisija je zaključila da transakcija neće potaknuti zabrinutost u vezi s mogućim narušavanjem tržišnog natjecanja s obzirom na tek umjerene tržišne udjele uključenih stranaka i prisutnost nekoliko vjerodostojnih natjecatelja na tržištima koja su u pitanju', navodi se u priopćenju. 

Lubrizol sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Ohio ima proizvodne pogone u 17 zemalja a proizvodi aditive za podmazivanje za motorna ulja, te benzin i dizel, kao i sastojke i aditive za proizvode za osobnu njegu. 

Sporazum je naišao na otpor početkom godine, nakon što je otkriveno da je bivši Buffettov zaposlenik David Sokol kupio dionice Lubrizola prije nego što je Berkshireu preporučio kupnju te tvrtke. Sokol je u ožujku podnio ostavku u Berkshireu.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: EU clears Berkshire bid for US chemical firm Lubrizol