naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Đelić: Ne ucjenjivati Beograd kandidaturom za EU

Potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić izjavio je kako nadu Srbije da će dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji ne treba koristiti za ucjenjivanje Beograda da prihvati neprihvatljiva rješenja vezano uz pitanje Kosova, objavio je u utorak 30. kolovoza internetski portal EurActiv Serbia na engleskom jeziku.  

'Srpske institucije na Kosovu su demokratski izabrane institucije i ideja o njihovu raspuštanju bila bi antidemokratska težnja. Dijalog s Prištinom smo inicirali u suradnji s EU i imamo konstruktivan pristup u njemu, a Eulex smo prihvatili kao statusno neutralnu misiju na Kosovu', kazao je Đelić u razgovoru za taj portal te dodao kako dijalog s Prištinom ne smije biti poligon za ucjenjivanje Srbije.  

Govoreći o nedavnom posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu u kontekstu europskih integracija i poruka o Kosovu koje je izrekla, Đelić je kazao kako je srbijanska strana zadovoljna jer je taj posjet omogućio da se bez ikakve zadrške izraze stajališta.  

Najbitnije je to da je dogovoreno intenziviranje komunikacije oko pitanja Kosova između Beograda i Berlina u danima koji dolaze i što je dogovoreno da odmah po objavljivanju mišljenja Europske komisije bude održan sastanak u Berlinu na najvišoj razini da bi razmatrali implikacije tog mišljenja, istaknuo je Đelić dodavši da je cilj Srbije dobiti status kandidata i definirati datum za početak pregovora za ulazak u EU. 

On je, međutim, upozorio na važnost izbjegavanja bilo kakvog oblika pritiska u kojem bi se koristila srbijanska očekivanja vezana uz kandidaturu. 'Ali, veoma je bitno u ovom trenutku ne iskoristiti očekivanje dodjele statusa kandidata za pokušaj provedbe neprimjerenog pritiska na nas, pokušaj da se iščupa nešto što nadilazi crvene linije naše politike, jer to jednostavno neće biti moguće', kazao je Đelić.  

Dodao je da je očigledno da se u Prištini i u nekim drugim krugovima u Europi igra na kartu da će Srbija popustiti pred ogromnim pritiskom i željom da postane kandidat za ulazak u EU, ocijenivši to neeuropskom i štetnom politikom. 

Potpredsjednik srbijanske vlade izrazio je nadu da će novi krug pregovora između Srbije i Kosova, 2. rujna u Bruxellesu, pridonijeti smanjenju napetosti vezanih uz pitanja nadzora granice i protoka robe. 

EurActiv.rs je srbijansko sjedište međunarodne internet mreže EurActiv, posvećene aktivnostima Europske unije, čiji je sadržaj dostupan na 12 europskih jezika. Srbijanska novinska agencija Beta pokrenula je EurActiv.rs u rujnu 2010. godine, u suradnji s bruxelleskim osnivačem mreže EurActiv.com i uz novčanu potporu Europske unije.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Serbia calls for end to EU 'blackmail' on Kosovo