naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda i Poljska o potpisivanju pristupnog ugovora

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u četvrtak 1. rujna u Bruxellesu da bi se pristupni ugovor s Hrvatskom trebao potpisati 9. prosinca, a poljsko predsjedništvo nije moglo potvrditi taj datum.  

'Poljsko predsjedništvo i hrvatska vlada žele potpisivanje ugovora 9. prosinca, a mi u Europskom parlamentu moramo obaviti svoj dio posla, što ćemo i učiniti kako bi taj datum bio moguć', izjavio je Swoboda na pitanje novinara o mogućem vremenskom rasporedu rasprave o pristupnom ugovoru u Europskom parlamentu i njegovu potpisivanju. 

Savjetnik u poljskom Stalnom predstavništvu pri EU-u Mariusz Daca, koji predsjeda radnom skupinom Vijeća EU-a za izradu nacrta pristupnog ugovora, rekao je kako se radi na tome da se ugovor potpiše u prosincu, ali nije mogao potvrditi nikakav konkretan datum. 

'Nikakav konkretan datum nije utvrđen, ali razmatramo mogući datum u prosincu u skladu s napretkom postignutim u izradi pristupnog ugovora i dovršetku potrebnih zakonodavnih postupaka. Isto tako nemam informaciju gdje bi ugovor mogao biti potpisan', rekao je Daca zamoljen da komentira Swobodinu izjavu. 

'Posao na izradi nacrta pristupnog ugovora je u završnoj fazi i mi u radnoj skupini smo odlučni dovršiti pripremni posao i sve predviđene postupke kako bi se pristupni ugovor potpisao u prosincu ove godine i tako osiguralo dovoljno vremena za postupak ratifikacije u zemljama članicama i u Hrvatskoj kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a 1. srpnja 2013. godine', rekao je Daca. 

Ako do potpisivanja dođe 9. prosinca, kada se u Bruxellesu održava summit čelnika Europske unije, to će značiti da će ugovor biti potpisan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koji su najavljeni za 4. prosinca. 

Izvjestitelj Swoboda je rekao da je 'to dobro, jer treba razdvojiti te dvije stvari, izbore i potpisivanje ugovora o pristupanju Europskoj uniji'. 

Prema pravilima EU-a, za potpisivanje pristupnog ugovora potreban je pristanak Europskog parlamenta. 

Swoboda je rekao da će se o tome glasovati na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta 14. studenoga, a na plenarnoj sjednici 1. prosinca, nakon čega će biti moguće potpisivanje pristupnog ugovora. 

Tekst ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će gotov do polovice rujna, a poljski premijer Donald Tusk je najavio da će ga tada osobno donijeti u Zagreb. 

Hina