naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Obustavljeni pregovori Grčke s međunarodnim zajmodavcima zbog nesuglasica oko manjka

Razgovori grčkih dužnosnika i međunarodnih inspektora o grčkom ispunjavanju uvjeta za dobivanje nove tranše kredita obustavljeni su, kazali su u petak 2. rujna dužnosnici, a razlog su nesuglasice oko toga zašto i u kojoj mjeri Atena kasni sa zacrtanim smanjenjem proračunskog manjka.  

Predah u razgovorima nije bio planiran i jasan je znak napetosti između zadužene zemlje i njezinih zajmodavaca u Europskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj središnjoj banci. 

Vlada i njezini međunarodni zajmodavci objavili su u četvrtak da Grčka neće ostvariti zacrtanu razinu manjka u ovoj godini ali su se razišli u ocjeni koliko će zaostati za ciljem i zašto. 

Pritom je jedan dužnosnik blizak inspektorima naveo da će proračunski deficit u ovoj godini iznositi najmanje 8,6 posto BDP-a, u usporedbi sa ciljanih 7,6 posto. Jedan dužnosnik grčke vlade kazao je pak za Reuters da Atena procjenjuje deficit na 8,1 do 8,2 posto BDP-a. 

Inspektori EU-a i MMF-a smatraju da Grčka nije dovoljno odlučna u provedbi reformi dok grčki dužnosnici upiru prstom u neočekivano tešku recesiju kao glavnog krivca. 

Grčka mora ubrzati strukturalne reforme jer se očekuje pad aktivnosti u gospodarstvu za oko pet posto u ovoj godini a zemlja će vjerojatno ostati u recesiji i u 2012., što će utjecati na njezino ostvarivanje zacrtanih proračunskih ciljeva, kazao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos na konferenciji za novinstvo.  

Dodao je da razgovori nisu obustavljeni i da će biti nastavljeni 14. rujna, nakon što tehnički stručnjaci temeljito prouče relevantne podatke. Napomenuo je i da vlada trenutno ne razmišlja o dodatnim mjerama štednje. 

'Prvi je ciklus pregovora završen. (Inspektori) će se vratiti za 10 dana kako bi prouči li nacrt proračuna za 2012. i zaključili proceduru', kazao je za Reuters jedan grčki dužnosnik. 

I Europska komisija i MMF imaju u Ateni zastupništva koja mogu nastaviti razgovore na tehničkoj razini nakon odlaska inspekcijskih timova.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness:  Greece admits budget overshoot