naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU kritizira talijansko preispitivanje mjera štednje

Europska komisija izrazila je u petak 2. rujna nezadovoljstvo zbog talijanskog preispitivanja 45,5 milijardi eura vrijednog paketa mjera štednje, najavljenog prošlog mjeseca.  

Glasnogovornik povjerenika Europske unije za gospodarsku politiku Ollija Rehna nadovezao se na pojačanu zabrinutost međunarodnih partnera da Italija odustaje od pojedinih teških reformi koje je prošlog mjeseca zatražila Europska središnja banka u zamjenu za potporu u njezinom zaduživanju. 

Vlada je odobrila paket mjera štednje na hitnom sastanku 12. kolovoza kako bi smirila paniku na tržištu, ali ga u narednim tjednima još mora odobriti i parlament. 

Vrući politički pregovori u zemlji već su doveli do izmjena prvotnog plana.  

'Naravno da ćemo čekati konačni tekst kako bismo dali službenu ocjenu', rekao je Amadeu Altafaj o trenutnoj raspravi u talijanskom parlamentu. 

'Međutim, očekujemo da dogovoreno ograničavanje deficita neće biti dovedeno u pitanje', kazao je, sugerirajući da bi promjena glavne brojke bila u suprotnosti sa zahtjevima Europske komisije. 

Čak i ako se ne promijenili ukupna vrijednost ciljanog smanjenja potrošnje, 'brine nas što se novi prijedlog uvelike oslanja na borbu protiv porezne evazije', upozorio je. 'Naime, uvijek je teško procijeniti učinkovitost mjera koje se poduzimaju na tom području.'

'U sljedećem proračunu također bi trebale biti više istaknute mjere za jačanje rasta, primjerice dodatna nastojanja u smjeru liberalizacije', privatizacija javnih usluga i otvaranje za konkurenciju zanimanja u kojima to dosada nije bilo moguće, pojasnio je.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU commission lacks faith in Italy crisis response