naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Javna rasprava o tome treba li Hrvatska u EU ili ne

Da bi Hrvati na referendumu donijeli kvalificiranu odluku o tome hoće li u Europsku uniju ili ne, važno je da se ostvare dva uvjeta: da se omogući javna rasprava i da se jasno odredi granica potrošnje za kampanje na objema stranama, rečeno je u ponedjeljak 5. rujna u Zagrebu na javnoj raspravi o stanju EU-a i budućnosti Hrvatske u toj organizaciji.  

Na raspravi koju je organizirala e-academia.hr sudjelovali su, između ostalih, Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Nigel Paul Farage, britanski političar i član Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i lider Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva. 

Po Farageovim riječima, 'nužno je da i strana 'za' i strana 'protiv' imaju ograničenje potrošnje', te da se 'pobrinete da o toj temi bude javne rasprave'. 

Sudionici rasprave, osim predstavnika MVPEI-ja, drže kako, po riječima Slavena Letice, danas 'nije pravi trenutak za ulazak u EU'. 'Iako sam prije 21 godinu osnovao Europski pokret', rekao je, u međuvremenu nas 'EU nije ničime zadužio'. Pravo na skoro članstvo u EU-u Hrvatska je, po njegovim riječima, 'platila i nacionalnim ponosom i teritorijem'. 

Letica se zalaže za to da neovisni stručnjaci izrade analizu isplativosti ulaska u EU-u. 

Velimir Srića kaže kako on 'nije protiv ulaska u EU', iako 'ne u ovome trenutku'. Po njegovim riječima, hrvatska javnost sklonija je ulasku u EU-u nego što euroskeptici to misle, iako je ta sklonost umanjena zadnjih godina pitanjem odnosa s Haaškim sudom i velikom sporošću u približavanju EU-u. 

No Srića u tome vidi i pozitivne strane jer se Hrvatska bolje pripremila za članstvo. 'Za Hrvatsku je proces bio koristan jer su se za nas primjenjivali kriteriji Lige prvaka, a za druge kupa UEFA', slikovito je opisao Srića. 

Andrej Plenković iz MVPEI-ja drži da su hrvatski građani veoma skloni ulasku u EU-u, a da se zemlja dobro pripremila. Po njegovim riječima, na hrvatsko članstvo dobro gledaju i javnosti 27-člane unije. 'Hrvatska je dobro prihvaćena i u javnosti zemalja EU-a i uskoro ćemo postati konstruktivna 28. članica', rekao je i naglasio kako je javna rasprava nužna i dobrodošla. 

Hina