naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Spiegel: Merkel priprema Europu dviju brzina

Njemačka kancelarka Angela Merkel priprema novi politički zaokret i planira uspostavu Europe dviju brzina, u kojoj bi članice eurozone uspostavile još čvršći savez s jedinstvenom fiskalnom, proračunskom i socijalnom politikom, objavio je u ponedjeljak 5. rujna Spiegel Online.  

'Kancelarka planira novi zaokret u politici. Sve donedavno, inzistirala je na tome da se čvrsto protivi stvaranju podjela u Europi. Ali, pod pritiskom krize eura, Merkel je nedavno počela razmišljati o napuštanju koncepta jedinstvene Europe', navodi Spiegel. 

'Do sada je u prvom redu Velika Britanija spriječavala tješnje povezivanje EU-a. Kancelarki je toga dosta i sada planira Europu dviju brzina. To bi značilo čvrsto povezivanje zemalja eurozone, možda i putem zasebnog ugovora koji bi se primjenjivao paralelno s Lisabonskim ugovorom', rekla je. 

Njemački list navodi da je takav prijedlog prošli tjedan iznio ministar financija Wolfgang Schaeuble vodstvu vladajuće stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU). To nije nova ideja i Schaeuble je predlagao stvaranje 'europske jezgre' još 1990-tih. 

Ključnu ulogu u stvaranju nove strukture unutar EU-a imao bi predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, navodi Spiegel. 

Stvaranje dviju kategorija država unutar EU-a postavlja niz pitanja na koja zasad nema odgovora, primjerice što će se dogoditi s Europskom komisijom, odnosno hoće li Komisija i dalje biti nadležna za ekonomsku politiku u eurozoni ili će se stvoriti nova organizacija.  

Isto pitanje vrijedi i za Europski parlament i Europski sud pravde u Luksemburgu. 

Tom prijedlogu protivi se Europska komisija, većina članova Europskog parlamenta i puno manjih zemalja članica EU-a, navodi Spiegel. 

Čvršća integracija zemalja članica eurozone znači i njihovo postupno odustajanje od nekih elemenata nacionalne suverenosti. Za bržu integraciju trebat će stvoriti nova tijela, koja će biti manje ovisna o postojećim strukturama EU-a.  

Jedan od prvih koraka u tom pravcu bit će uspostava analitičkog odjela pri Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), kojem je na čelu Nijemac Klaus Regling. Taj analitički odjel bi pratio financijska tržišta i pripremao prijedloge kako EFSF može izbjeći krize. U EFSF-u sudjeluju samo članice eurozone i Lisabonski ugovor nema nikakve veze s tom institucijom. 

Poslove eurozone vodili bi čelnici njezinih država članica pod predsjedanjem Hermana Van Rompuya, a euroskupina bi dobila svoje vlastito tajništvo.

Po Spiegelu, kancelarka Merkel razmišlja i uvođenju prava na tužbu Europskom sudu pravde protiv zemalja članica eurozone koje bi kršile pravila pakta o stabilnosti zajedničke valute, za što bi ponovno trebalo mijenjati Lisabonski ugovor. 

Njemačka se zajedno s Francuskom zauzima za tzv. 'međuvladin pristup', u kojem glavnu riječ imaju zemlje članice, dok zajedničke institucije poput Europske komisije i Parlamenta gube na važnosti. 

Takav pristup ima puno protivnika i među manjim zemljama članicama koje u zajedničkim institucijama vide jamstvo ravnopravnosti. 

Prošli tjedan je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso napao međuvladin pristup, koji zbog načela jednoglasnosti, može omogućiti 'nekolicini idiota' u jednoj od članica da ucjenjuju EU. 

Hina