naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Fuele: novi optimizam za rješavanje pitanja imena Makedonije

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je kako smatra da su Makedonija i Grčka sve bliže rješavanju dugogodišnjeg spora oko imena makedonske države koji je blokirao približavanje Skoplja Europskoj uniji.  

'Optimističan sam o pitanju imena', rekao je Fuele u ponedjeljak 5. rujna u Skopju na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim. 

'Mislim da posljednjih mjeseci postoji novi osjećaj povjerenja između dvojice premijera i vidim da obje strane žele riješiti pitanje i ići dalje', smatra Fuele koji je bio u Skoplju u sklopu priprema za izradu godišnjeg izvješća o napretku te zemlje koje će biti predstavljeno u listopadu. 

Makedonija je službeni kandidat za EU od 2005., ali otvaranje pregovora s EU-om blokira Grčka zbog problema s imenom. 

'Makedonija je aktivna u traženju rješenja oko pitanja imena s Grčkom pod pokroviteljstvom UN-a kako bi se pronašao obostrano prihvatljivi rezultat koji ne bi naštetio... ni makedonskoj ni grčkoj državi', rekao je Gruevski. 

On je tražio od EU-a da nastavi raditi na procesu proširenja koje nikad nije bilo važnije za prostor Balkana. 

'Problem imena ključan je za produbljivanje naših odnosa, a rješenje će biti važno za zemlju, njezine građane i poslovno okruženje', rekao je Fuele, dodajući da sada postoji pozitivan zamah s Hrvatskom koja bi se trebala EU-u priključiti 2013. 

Fuele je ipak naglasio da rješavanje pitanja imena Makedonije nije jedino što Skoplje treba ispuniti kako bi dobilo datum za početak pregovora, te je naveo i reforme pravosuđa i provedbu zakona koji su već doneseni. 

Hina