naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskoj 333 milijuna eura godišnje za ruralni razvoj

Hrvatska će po ulasku u Europsku uniju godišnje imati na raspolaganju 333 milijuna eura iz europskih fondova za razvoj ruralnih područja koja čine oko 91 posto cjelokupnog teritorija RH, izvijestio je u srijedu 7. rujna načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tugomir Majdak.  

On je na predavanju u Splitu koje je organizirala Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja - Upravna direkcija programa SAPARD/IPARD te Hrvatskom poljoprivrednom komorom - područni odjel Splitsko-dalmatinske županije, posvećeno provedbi programa LEADER u Republici Hrvatskoj kazao kako je dosada u RH utemeljeno 25 lokalnih partnerstava, odnosno Lokalnih akcijskih grupa (LAG) koje čine predstavnici lokalne vlasti, privatnog sektora i civilnog društva kojima je obuhvaćeno 16.600 četvornih kilometara prostora ruralnog područja ili 715.000 stanovnika. 

Po odrednicama IPARD programa, područje LAG-a u Hrvatskoj je ruralno područje s više od 5.000 i manje od 150.000 stanovnika, uključujući gradove s manje od 25.000 stanovnika. 

Program LEADER (Links between actions for the development of the rural economy) je metoda provedbe politike ruralnog razvoja Europske unije u ruralnim zajednicama kroz lokalna partnerstava javnog, privatnog i civilnog sektora, tzv. Lokalne akcijske grupe (LAG).  

Provedba LEADER programa u Hrvatskoj predviđena je u sklopu predpristupnog IPARD programa namijenjenog ruralnom razvoju kroz Mjeru 202 'Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja', pojašnjeno je na predavanju. 

Dožupan splitsko-dalmatinski Visko Haladić istaknuo je u svom govoru da su mjere za razvoj ruralnih područja od iznimne važnosti u Dalmaciji gdje je, po njegovim riječima, desetljećima pučanstvo iseljavano s otoka i iz Dalmatinske zagore. 

'Moramo ponovno aktivirati ruralna područja i zaustaviti njihovo zaostajanje', rekao je Haladić. 

Hina