naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
'Delo': Tuerk poručio Crnoj Gori da je sljedeća nakon Hrvatske

Svojim posjetom Crnoj Gori i izjavom da će ta država nakon Hrvatske biti prva zemlja u regiji koja će se priključiti Europskoj uniji slovenski predsjednik Danilo Tuerk pokazao je da poznaje političke prilike na Balkanu i stanje u kojemu se Crna Gora i dalje susreće s politikom osporavanja svoje državnosti, piše u srijedu 7. rujna slovensko 'Delo'.  

Tijekom službenog posjeta Crnoj Gori Tuerk je u ponedjeljak, nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju praktično zaključen i da sada Crna Gora mora dobiti datum za početak pregovora s Bruxellesom. 

'Došao sam s jednom jedinom bitnom porukom: Crna Gora će biti prva sljedeća članica Europske unije', poručio je Tuerk dodavši da će u tom procesu Slovenija pomagati Crnoj Gori. 

Svojom najavom da će Crna Gora nakon Slovenije i Hrvatske postati treća članica EU-a s područja bivše Jugoslavije Tuerk je pokazao da je dobro informiran o političkim prilikama na Balkanu, osobito u Crnoj Gori koja se još susreće s osporavanjima svoje državnosti koja dolaze iz Beograda, piše u srijedu ljubljansko 'Delo'. 

'Crna Gora se susreće s problemima u vezi s nasilnim zadacima koje svojim podružnicama u Crnoj Gori postavljaju dužnosnici iz Srbije. Politiku Beograda inače prepoznaju i u EU-u jer Srbija ne skriva da se ne slaže s crnogorskom državnošću, te da nastoji izazvati nove sukobe koji bi malu balkansku državu vratili u Miloševićevo vrijeme', navodi vodeći slovenski dnevnik. 

'Kad bi ta nastojanja uspjela, put Crne Gore prema Europskoj uniji bi se zaustavio, a tome bi slijedio i pokušaj vraćanja Crne Gore u okvir velike Srbije 'na prirodan način'', komentira smisao Tuerkovih poruka u Podgorici dopisnik 'Dela' Branko Jokić. 

Pokušaji destabilizacije crnogorske državnosti dolaze i preko Srpske pravoslavne crkve i negacije crnogorskog jezika, a u Podgorici su Tuerkove poruke doživjeli kao znak da da Europa jasno vidi reformsku politiku crnogorskih vlasti i mirovnu ulogu Crne Gore na Balkanu te da se neće dopustiti da protivnici crnogorske državnosti uspiju, navodi 'Delo'. 

Hina