naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Žbogar: Srbijanska kandidatura za EU izvjesna

Ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je za beogradski 'Blic' od četvrtka 8. rujna kako Srbija treba dobiti i status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i datum početka pregovora o pristupanju, ocijenivši kako je kandidatura izvjesna, ali da će dobivanje datuma za pregovore ići teže.  

Žbogar je, u razgovoru za taj beogradski dnevnik, srbijanska očekivanja ocijenio opravdanim zbog svega što je do sada urađeno, prije svega na uhićenju haaških bjegunaca, navevši kako ljudi s razlogom očekuju da Europa 'pruži ruku' i potvrdu za te napore. 

'Mi smatramo da je Srbija uradila dovoljno i da treba dobiti ne samo kandidaturu, već i datum. To nije dobro samo za atmosferu ovde, već i za cijelu regiju. Dobro je da cijela regija ide dalje', ustvrdio je šef slovenske diplomacije. 

'Srbija može dobiti status do kraja godine, ali za datum će biti teško', kazao je Žbogar dodajući da se 'za to trebamo boriti svi', prvo Srbija, a onda i Slovenija i svi drugi koji mogu pomoći i dati argumente zašto je dobro da Srbija nastavi europski put. 

Srbija je mnogo uradila, naveo je Žbogar, istaknuvši kako pregovori traju šest, sedam godina i da će u tom razdoblju dijalog s Kosovom donijeti rezultate te da će situacija biti lakša. Zato, istaknuo je, nema smisla već sada stavljati prepreke na put Srbije. 

Na konstataciju novinara kako je nakon uhićenja haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića srbijanska javnost bila uvjerena da su status i datum početka pregovora 'gotova stvar', Žbogar je kazao kako je čak i u Sloveniji vladala euforija. 'Rekli smo 'eto, gotovo je', ali onda je došlo do nemira na sjeveru Kosova, pa i do oštrih poruka Angele Merkel. Mislim, ipak, da je njena namjera bila da stimulira Srbiju na ubrzanje pregovora s Prištinom i postizanje dogovora oko konkretnih pitanja', ustvrdio je te dodao kako je dobro da je taj dijalog nastavljen te da su postignuti neki dogovori. 

Upitan hoće li Slovenija pokušati utjecati na Poljsku, kao predsjedateljicu EU, da podupre Srbiju te lobira kod drugih članica za status i datum, slovenski ministar kazao je kako sada svi čekaju izvještaj Europske komisije o tome što je do sada ispunjeno te je li Srbija spremna. 'Smatram da je to, što je Poljska predsjedavajuća, za Srbiju dobro, budući da je riječ o državi koja je promicatelj proširenja Unije', zaključio je Žbogar.  

Srbijanske vlasti očekuju da će na zasjedanju Europskog vijeća u prosincu biti usvojena preporuka za dodjeljivanje Srbiji statusa kandidata za prijem u EU te da će istovremeno biti donesena i odluka o datumu za početak pregovora za članstvo. 

Hina