naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: arapsko proljeće najbolji odgovor na fanatizam 11. rujna

Arapsko proljeće najsnažniji je odgovor na mržnju i fanatizam koji su prije deset godina doveli do terorističkih napada 11. rujna, ocijenili su u petak 9. rujna predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.

'Deset godina nakon 11. rujna, ljudi na ulicama Tunisa, Kaira, Bengazija i širom arapskog svijeta poslali su snažan signal za slobodu i demokraciju. To je najsnažniji odgovor na glupu mržnju i slijep fanatizam zločina 11. rujna' 2001., poručili su u zajedničkoj izjavi objavljenoj u Bruxellesu. 

Ipak, upozorili su, 'ideologije stranputice koje su bile iza tih napada i dalje su prijetnja'. 'Zato je Europa na strani naših prijatelja i saveznika u svjetskoj borbi protiv terorističkih mreža i njihove gospodarske potpore'. 

Europa je i dalje 'na oprezu' i radi sa svojim američkim saveznicima kako bi spriječila 'širenje terorizma i pogrešnih ideja', istaknuli su, pozivajući na nastavak borbe protiv ekstremizma i regrutiranja novih terorista. 

'Promicanje vladavine prava, ljudskih prava i demokracije, otvorenog dijaloga između kultura i osiguranje ekonomskih i obrazovnih prilika najbolje su jamstvo za poboljšanje sigurnosti naših sugrađana i partnera u svijetu', poručili su.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Statement by President Barroso and President Van Rompuy: "The 10th anniversary of the terrorist attacks in the United States"