naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka i Francuska traže oporezivanje financijskih transakcija

Europa bi trebala preuzeti inicijativu i uvesti porez na financijske transakcije usprkos tome što na međunarodnoj razini nije postignut konsenzus o tom pitanju, konstatirali su francuski i njemački ministar financija u pismu upućenom u petak 9. rujna Europskoj komisiji.  

U pismu koje je Reuters dobio na uvid njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble i njegov francuski kolega Francois Baroin pozvali su predsjedateljstvo Europskog vijeća da uvrsti taj prijedlog u svoj dnevni red u narednim mjesecima. 

'Iako je sastanak skupine G20 u Torontu pokazao da je jako teško postići dogovor na međunarodnoj razini, uvjereni smo da bi uvođenje poreza na financijske transakcije na europskoj razini bilo ključan korak u procesu postizanja međunarodnog konsenzusa, pri čemu bi se vodilo računa o tome da se ne oslabi europska konkurentnost', stoji u pismu. 

Njemački ministar kazao je svojedobno da se zalaže za uvođenje takvog poreza na razini 17-člane eurozone ali se ta njegova inicijativa u pismu ne spominje. Dvojica ministara pozivaju da se taj porez uvede 'na međunarodnoj razini ili u Europskoj uniji'. 

Detaljni sporazum o raspodjeli prihoda od ubiranja takvog poreza ne bi trebao biti uvjet za dogovor o njegovom uvođenju, ističe se u pismu.

'Porezna osnovica trebala bi biti široka i pokriti sve financijske transakcije povezane s financijskim instrumentima poput dionica, obveznica, valutnih transakcija i izvedenica', pišu dva ministra. 

U preliminarnom nacrtu poreza priloženom pismu navodi se da bi novi namet trebao obuhvatiti i vanburzovne transakcije. 

'Ističemo da se teškoće u provedbi ne bi smjele koristiti kao izlika za odbijanje poreza na financijske transakcije', upozoravaju dva ministra.

Teret poreza trebale bi biti ravnopravno dijeliti stranke u transakcijama čije je sjedište u Europskoj uniji. 

'Ako jedna od strana nema sjedište u EU, tada bi ona čije sjedište jest u EU trebala biti odgovorna za plaćanje cijelog iznosa', predlažu ministri. 

Hina