naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska i Rumunjska i dalje ostaju pod nadzorom

Vijeće EU-a pozvalo je u ponedjeljak 12. rujna Bugarsku i Rumunjsku da ubrzaju i dovrše potrebne reforme u području pravosuđa i borbe protiv korupcije te zaključilo da uspostavljeni mehanizam za nadzor preuzetih obveza ostaje na snazi dok se ne postignu željeni rezultati.  

Bugarska i Rumunjska ušle su u EU 1. siječnja 2007. i tada je, s obzirom da u području pravosuđa, naročito u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala nisu ispunjavale tražene standarde, uveden mehanizam za praćenje tzv. Mehanizam za verifikaciju i suradnju (CVM). 

'Vijeće ističe da mehanizam za verifikaciju i suradnju ostaje i dalje prikladno sredstvo za potporu Bugarskoj i Rumunjskoj u njihovim reformskim naporima kako bi postigle konkretne i trajne rezultate sukladno postavljenim ciljevima. U očekivanju željenih rezultata, taj mehanizam i dalje ostaje', kaže se u zaključcima Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. 

Vijeće poziva obje zemlje da 'u sljedećim mjesecima pojačaju napore' kako bi ispunile preporuke iz izvješća Europske komisije. 

Vijeće također ističe da su obje zemlje u najvećoj mjeri završile zakonodavni posao na uspostavi odgovarajućeg pravosudnog sustava i da je sada naglasak na provedbi donesenih zakona. 

Bugarska je pozvana da pojača napore kako bi postigla 'uvjerljive rezultate u borbi protiv korupcije na visokoj razini te protiv organiziranog kriminala', dok Rumunjska treba procesuiranje korupcijskih slučajeva. 

Bugarska i Rumunjska su jedine članice koje su i nakon ulaska u EU ostale pod nadzorom Europske komisije. Komisija će sljedeće izvješće o napretku tih zemalja objaviti u ljeto 2012. godine.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: 3109th General Affairs Council meeting (provisional version)