naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU produljila glazbena autorska prava na 70 godina

Zemlje članice Europske unije odlučile su u ponedjeljak 12. rujna produljiti zaštitu glazbenih autorskih prava za dvadeset godina i po izglasanoj direktivi glazbenici će odsad za svoje pjesme dobivati tantijeme ne pedeset nego sedamdeset godina. 

Zemlje članice EU-a usvojile su kvalificiranom većinom novi zakon oko kojeg je već postignut dogovor s Europskim parlamentom u prvom čitanju. Usprotivile su mu se Švedska, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Češka, Slovačka, Rumunjska i Slovenija. Austrija i Estonija bile su suzdržane. 

'Nova direktiva ima namjeru povećati razinu zaštite umjetnika, priznajući njihov kreativni i umjetnički doprinos', kaže EU. 

'Glazbenici uglavnom vrlo mladi počinju svoje karijere i dosadašnji rok zaštite od 50 godina nije štitio njihove izvedbe tijekom čitavog njihovog života', naglašava Vijeće EU-a te dodaje da su se stoga neki od njih našli u poznijim godinama s manjkom financijskih sredstava. 

Zemlje članice imaju rok od dvije godina da prenesu direktivu u svoja nacionalna zakonodavstva. 

Glazbena industrija pozdravila je odluku. Mnogi su glazbenici, poput Paula McCartneyja i Cliffa Richarda, godinama vodili kampanju za produljivanje glazbenih autorskih prava u Europi jer se događalo da im dosadašnja 50-godišnja prava isteknu još tijekom života. 

To znači da će snimke poput 'Love Me Do' (The Beatles), čija su prava trebala isteći 2012., nastaviti svojim autorima donositi novac.

Glazbenici koji će u bliskoj budućnosti imati koristi od nove direktive nisu samo zvijezde poput Shirley Bassey ili Toma Jonesa, već često i anonimni glazbenici. 

Zvijezda ABBA-e Bjorn Ulvaeus rekao je da je jedna od koristi produljenja to što će i u budućnosti moći imati kontrolu nad tim kako se koriste njegove pjesme. 

'Sada neću morati gledati kako se Abba koristi u televizijskim reklamama', rekao je. 'Tisuće manje poznatih glazbenika širom Europe koji obogaćuju naš život i kulturu dobit će poštenu nagradu koju zaslužuju za svoj rad'. 

Neki naglašavaju da je to pozitivna novost, ali da Europa još uvijek nije dostigla Sjedinjene Države gdje su glazbena autorska prava zaštićena 95 godina.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU extends music copyright protection to 70 years