naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zbog političkih sukoba BiH ostaje bez IPA fondova?

Bosna i Hercegovina će zbog političkih problema koji u njoj vladaju u ovoj godini ostati bez financijske potpore što ju Europska unija dodjeljuje kroz svoje pretpristupne fondove (IPA), najavili su u srijedu 14. rujna bosanskohercegovački mediji.  

Sarajevsko 'Oslobođenje' tvrdi kako je Europska komisija već donijela internu odluku o suspenziji svih ovogodišnjih projekata koji se u BiH financiraju iz IPA fondova. Razlog za takvu odluku navodno je stajalište vlade Federacije BiH da neće prihvatiti izmijenjeni popis projekata u obliku kakvoga je prošlog tjedna usvojila federalna vlada, Vijeće ministara BiH. 

Delegacija Europske komije u Sarajevu u srijedu nije mogla potvrditi ovu informaciju, no predsjedatelj zajedničkog povjerenstva parlamenta BiH za europske integracije Halid Genjac tvrdi kako je to točno. 'Dobio sam takvu informaciju i ona je veoma zabrinjavajuća', kazao je Genjac. 

Sugerirao je kako je nerazumno da BiH, zbog razlika u odnosu na to što bi trebalo prioritetno financirati, izgubi sva raspoloživa sredstva. 

Ukupan iznos sredstava koje je EU namijenila BiH kroz IPA fondove za razdoblje od 2007. do kraja 2011. godine iznosi 440 milijuna eura. U ovoj godini trebao je biti realiziran iznos od 96 milijuna eura, a Vijeće ministara BiH prije deset dana predložilo je da se tijekom 2011. godine provede četrnaest projekata vrijednih nešto više od 88 milijuna eura.  

Preostali iznos namijenjen projektima iz područja poljoprivrede, zapošljavanja, statistike te pravosuđa stavljen je 'na čekanje' uz naznaku kako bi mogao biti aktiviran kroz programe prekogranične suradnje. 

Takve projekte vlasti Republike Srpske odbile su podržati ako bi se realizirali na državnoj razini jer drže kako su ova područja u isključivoj ovlasti entiteta. 

Kompromis kojega je stoga predložilo Vijeće ministara BiH postao je pak neprihvatljivim za vladu Federacije BiH, jer u tom entitetu ocjenjuju kako RS blokiranjem nekih projekata zapravo pokušava izravno pregovarati s EU odnosno preuzeti ingerencije države. 

Hina