naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ubrzava isplatu milijardi eura pomoći grčkom gospodarstvu

Dužnosnici Europske unije kazali su u utorak 13. rujna da će ubrzati isplatu oko 7,7 milijardi eura već odobrenih Grčkoj za proračunsko razdoblje do 2013. kako bi se podupla modernizacija grčkog gospodarstva.  

Glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly kazao je da će čelnik radne skupine EK Horst Reichenbach pomoći Grčkoj da 'utvrdi mjere potrebne da se osigura njezina financijska održivost, kao i ona eurozone'. 

Radna skupina uspostavljena je ovog ljeta a Reichenbach je svojedobno obavljao dužnost potpredsjednika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Reichenbach će podnijeti izvješće ovog tjedna a trebao je predložiti kako optimalno usmjeriti novac iz europskih strukturnih, kohezijskih i regionalnih fondova da se potakne grčko gospodarstvo. 

Grčka je u proračunskom razdoblju od 2007. do 2013. trebala dobiti ukupno 20,2 milijarde eura iz europskog proračuna, od čega je već isplaćeno oko 30 posto. 

Glasnogovornik EK kazao je da je 7,7 milijardi od preostalih 14 milijardi eura namijenjeno za 'neaktivne projekte koji se mogu brzo ponovno aktivirati'. 

Grčka inače iz europskog proračuna dobiva oko tri milijarde eura godišnje. 

Zemlje članice koje traže sredstva iz europskih regionalnih, strukturnih i kohezijskih fondova moraju same sudjelovati u financiranju infrastrukturnih i projekata za gospodarski razvoj, što Grčka trenutno ne može, pa nema pristup novcu. 

'Nećemo samo otići u Atenu i reći 'hej, stigli smo, nosimo Vam 14 milijardi eura'', naglasio je Bailly. Grčka mora usmjeriti novac u kvalitetna ulaganja, dodao je. 

Nije naveo detalje na što će novac biti potrošen ali je ukazao na potrebu da se uvedu kompjutorizirani sustavi za prikupljanje poreza i plaćanje usluga u zdravstvu. 

Radna skupina ima sjedište u Bruxellesu i radi 'po političkim smjernicama' povjerenika EU za gospodarsku politiku Ollija Rehna. 

Glasnogovornik EK istaknuo je također da skupina radi paralelno s međunarodnim inspektorima koji u ime Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kontroliraju kako Grčka napreduje u ostvarivanju dogovorenih ciljeva iz programa pomoći. 

Bailly je dodao da mandat skupine ne uključuje utvrđivanje koji bi se sektori javnih službi mogli privatizirati. 

Hina