naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
COREPER potvrdio englesku verziju pristupnog ugovora s RH

Odbor Stalnih predstavnika Europske unije (COREPER) prihvatio je u srijedu 14. rujna u Bruxellesu englesku verziju Ugovora o pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, koji će biti potpisan u prosincu, priopćilo je poljsko predsjedništvo EU-a.  

Poljsko predsjedništvo u svom priopćenju kaže da će Ugovor biti potpisan u prosincu, ne navodeći datum. 

Nakon što je prihvaćena engleska verzija pristupnog ugovora sada kreće njegovo prevođenje na hrvatski i sve službene jezike Europske unije. 

COREPER je također zatražio od Europske komisije formalno mišljenje o usklađenosti nacrta ugovora s onim što je ispregovarano u pregovorima te od Europskog parlamenta započne s postupkom odobravanja nacrta pristupnog ugovora. 

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda najavio je da će se o tome glasovati na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta 14. studenoga, a na plenarnoj sjednici 1. prosinca, nakon čega će biti moguće potpisivanje pristupnog ugovora. 

Očekuje se da bi do kraja ovoga tjedna poljski premijer Donald Tusk trebao donijeti englesku verziju pristupnog ugovora u Zagreb, što je najavio još u srpnju kada je Poljska preuzela šestomjesečno predsjedništvo.(Hina) 

 

Više o tome:

Poljsko EU predsjedništvo: COREPER II adopted the English version of the Accession Treaty EU-Croatia