naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Ugovor o pristupanju bit će vjerojatno potpisan nakon izbora

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će potpisan u prosincu ove godine, nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ako se oni održe 4. prosinca, a mjesto i točan datum potpisivanja još nisu utvrđeni, doznaje se u srijedu14. rujna od poljskog predsjedništva EU-a.  

Odbor Stalnih predstavnika Europske unije (COREPER) prihvatio je u srijedu u Bruxellesu englesku verziju Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i sada se kreće s prevođenjem na hrvatski i sve službene jezike Europske unije. Posao prevođenja i lingvističke i pravne redakture trebao bi biti dovršen do kraja listopada kako bi ugovor mogao ići na razmatranje u Europski parlament, koji mora dati svoj pristanak prije potpisivanja. 

Nacrt Ugovora o pristupanju u Zagreb će osobno donijeti poljski premijer Donald Tusk u petak ili u subotu ujutro, rekao je izvor poljskog predsjedništva. 

Isti izvor rekao je da će Europski parlament o njemu glasovati 1. prosinca i nakon toga ugovor još mora potvrditi i Vijeće EU-a. Prvi sljedeći sastanak Vijeća održat će se 5. prosinca, što znači da je tek nakon toga moguće potpisivanje.  

Poljski izvori navode da mjesto i točan datum potpisivanja još nisu utvrđeni, ali da bi se 'najvjerojatnije' trebalo dogoditi 9. prosinca u Bruxellesu kada se održava summit šefova država ili vlada Europske unije. 

U ugovoru, koji u engleskoj verziji ima zajedno s aneksima 356 stranica, naveden je datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.  

Nakon potpisivanja, ugovor mora biti ratificiran u svim zemljama članicama i u Hrvatskoj, koja će u roku od mjesec dana od potpisivanja organizirati referendum o ulasku u EU.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Croatia to sign accession treaty ‘in early December’