naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rim spreman žrtvovati suverenitet za europsku vladu

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je da je Rim spreman žrtvovati svoj suverenitet kako bi omogućio uspostavu 'europske vlade', u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung objavljenom u srijedu 14. rujna.  

'Različite države imaju različita stajališta o europskom federalizmu, no Italija je spremna odreći se svog suvereniteta koliko god to bude potrebno za uspostavu istinske europske središnje vlade', rekao je Frattini. 

'Moramo ozbiljno raditi na uspostavi istinske europske ekonomske vlade. Nije više dovoljno upravljati Europom okupljajući se oko stola na međuvladinoj razini', dodao je. 

'Po potrebi, trebat će izmijeniti postojeće ugovore' EU-a, dodao je, objasnivši da nije riječ o tome da ih se 'u cijelosti ponovno napiše', nego 'revidira ili izmijeni određena poglavlja.' 

Frattini je također podržao stajalište njemačke kancelarke Angele Merkel, koja smatra da zbog krize nema drugog izbora od snažnije Europe. 

Podsjetivši na trag koji je u povijesti ostavio njemački kancelar Helmut Kohl, i teške odluke koje je donio u vrijeme ujedinjenja Njemačke, Frattini je istaknuo da će 'povijest suditi i nama'. 

'Čak i ako kancelarka izgubi time nekoliko glasova na lokalnim izborima, ona se odlučno svrstava na stranu Europe. Ona je u pravu', rekao je. 

Njemačka kancelarka u ožujku se također zauzela za izmjene europskih ugovora kako bi se Unija mogla bolje suočiti s budućim financijskim krizama.

Hina