naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postigao načelni dogovor o strožoj proračunskoj disciplini

Europski parlament i članice EU-a postigli su kompromis o postroženju proračunskih propisa, što se smatra ključnim uvjetom za sprečavanje budućih dužničkih kriza, izvijestili su u četvrtak 15. rujna izvori iz parlamenta.  

'Postignut je načelni sporazum' o nizu zakonskih prijedloga nakon pregovora u srijedu, čime je okončana višemjesečna blokada, izjavio je jedan od izvora za AFP. 

Tako će ubuduće zemlje s prekomjernim deficitima morati polagati novac na blokirane račune, a sankcije će biti više automatizirane nego što je sada slučaj. 

Kompromis će u petak biti izložen ministrima financija Europske unije koji bi ih trebali odobriti na sastanku u Poljskoj, dodao je izvor. 

Druga dva anonimna izvora iz Europskog parlamenta potvrdila su da je postignut dogovor nakon pregovora Poljske kao aktualne predsjedateljice EU-a i glavnih pregovarača EP-a. 

'Postigli smo dogovor s poljskim predsjedateljstvom EU-a, ali moramo provjeriti jesu li suglasne i ostale zemlje', kazao je jedan od izvora. 

Parlament je zatražio automatsko kažnjavanje zemalja koje krše propise dok su vlade zahtijevale zadnju riječ po tom pitanju. Čini se da su dvije strane sada pronašle kompromis. 

Tek mali broj zemalja u EU poštuje propise kojima je plafon proračunskog manjka određen na 3,0 posto BDP-a a javnog duga na 60 posto BDP-a.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: EP and Council strike a deal on economic governance package