naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
Besplatan javni prijevoz u povodu Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Zagrebačkim holdingom – Podružnica Zagrebački električni tramvaj (ZET), posjetiteljima Informacijskog centra Europske unije daruje karte za besplatni javni prijevoz u četvrtak, 22. rujna na području Grada Zagreba.

Karte za besplatni javni prijevoz u formi posebno izrađene mape tramvajskog prijevoza grada Zagreba moguće je preuzeti u Informacijskom centru Europske unije, Trg žrtava fašizama 6, od petka, 16. rujna pa sve do samog 22. rujna, radnim danom od 10:00 sati do 17:30 sati.

Karta omogućava besplatno korištenje javnog prijevoza na području Grada Zagreba isključivo na Dan bez automobila – u četvrtak, 22. rujna.

Dan bez automobila je dio aktivnosti koje se provode unutar Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22. rujna, a u čijem obilježavanju sudjeluje 10 hrvatskih gradova uključujući i Grad Zagreb.

Također povodom Europskog tjedna mobilnosti, Delegacija EU-a i ove godine kao i prošlih u suradnji s udrugom Moj Bicikl izdaje i mapu biciklističkih staza grada Zagreba, te će već tradicionalno sudjelovati na 'Zagrebačkoj žbici', organiziranoj vožnji biciklima središtem grada koja se održava 22. rujna s početkom u 18:00 sati na Cvjetnom trgu.

Cilj Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava od 2002. godine je dugoročno utjecati na pitanja mobilnosti i gradskog prijevoza, kao i na poboljšanje zdravlja i kvalitete života građana, a ujedno i pomoći ispunjenju ciljeva zaštite okoliša.

Tema ovogodišnjeg Tjedna mobilnosti – 'Alternativna mobilnost' odabrana je kako bi se podigla svijest o potrebi tranzicije prema štedljivijim i prihvatljivijim sustavima prijevoza, promicanja čišćih i učinkovitijih goriva i promicanja održivog kretanja poput hodanja, korištenja bicikla te javnog prijevoza, kao i njegovog pozitivnog učinka na zdravlje građana.

Gotovo 2000 europskih gradova je uključeno u ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti.

 

Više o tome:

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj: Besplatan javni prijevoz u povodu Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila