naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Schengen: Komisija predlaže ograničenje prava država članica

Europska komisija u petak 16. rujna je predložila promjene u Schengenskom sporazumu kojima bi se ograničilo pravo zemalja članica da jednostrano uvode privremene kontrole na svojim granicama, što je već naišlo na protivljenje nekih država EU-a.  

Prema sadašnjim pravilima zemlje članice mogu privremeno suspendirati odredbe Schengenskog sporazuma i jednostrano uvesti granične kontrole u slučaju terorističkih prijetnji ili velikih političkih i sportskih događaja, koji sa sobom nose sigurnosne rizike. 

Suspenzija schengenskih propisa moguća je u razdoblju do 30 dana, a zemlja koja ih uvodi treba samo obavjestiti ostale zemlje članice i Komisiju o svojoj odluci.  

Sada Komisija predlaže da se to pravo ograniči na najviše pet dana, a za dulje razdoblje da se traži odobrenje od Komisije.  

Zauzvrat, Komisija predlaže da se proširi mogućnost uvođenja suspenzije i u slučajevima masovnog priljeva imigranata ili kada neka od zemalja članica nije u stanju nadzirati vanjske granice. Grčku se primjerice često optužuje da ne kontrolira u potpunosti granice s Turskom.

'Ovim prijedlozima osiguravamo budućnost schengenskog prostora. Moramo osigurati zdravo upravljanje Schengenom na temelju jasnih i transparentnih pravila te poboljšati učinkovitost sustava. Našim prijedlogom uvest će se odlučivanje na europskoj razini što će povećati povjerenje među zemljama članicama i omogućiti da se schengenski sustav bolje nosi s budućim izazovima i s nepredviđenim događajima. Uvođenjem europske dimenzije mi štitimo najcjenjenije dostignuće EU-a: slobodu kretanja za naše građane', rekla je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, koja je u petak predstavila prijedloge Europske komisije. 

Zanimljivo je da su na prijedloge Komisije tri zemlje članice - Francuska, Njemačka i Španjolska - reagirale tri dana prije službenog predstavljanja, na temelju informacija koje su procurile u javnost. 

Ministri unutarnjih poslova te tri zemlje - Claude Gueant, Hans-Peter Friedrich i Antonio Camacho, u utorak su objavili zajedničku izjavu u kojoj se protive zamislima Komisije da se odlučivanje o suspenziji Schengena podigne na eurposku razinu. 

'Ne slažemo se sa željama Komisije da preuzme odgovornost donošenja operativnih odluka u području sigurnosti. Odluka o privremenom uvođenju kontrola na unutarnjim granicama mora biti utemeljena na iscrpnoj procjeni u smislu nacionalne sigurnosti, što mogu osigurati samo države članice na temelju ekspertize i resursa u svojim sigurnosnom službama', kaže se u izjave trojice ministara. S obzirom da je riječ o tri velike zemlje, one mogu blokirati donošenje odluke o tim prijedlozima u tijelima EU-a. 

Komisija se ne slaže s takvim stajalištem. 'Budući da je sloboda kretanja osoba unutar prostora bez granica pravo svih koji žive unutar toga prostora, opće pravilo treba biti da se odluke donose na europskoj razini, a ne jednostrano na nacionalnoj razini', kaže se u dokumentu Komisije.

Komisija u svom dokumentu predviđa tri moguća scenarija pri uvođenju privremene kontrole na unutarnjim granicama.  

Kao opće pravilo predlaže se da se uvođenje graničnih kontrola na unutarnjim granicama, na temelju odluke na europskoj razini, što u praksi znači da bi o tome odlučivala Komisija, ograniči na 30 dana, s mogućnošću obnove, ali maksimalno do šest mjeseci. 

Za planirane događaje, poput nekog političkog skupa, zemlja članica trebala bi podnijeti zahtjev za privremeno uvođenje kontrola šest tjedana prije događaja s obrazloženjem za što traži kontrole, koliko će trajati i na kojim prijelazima. 

U slučaju nepredviđenih događaja poput terorističkih napada ili masovnog i iznenadnog priljeva migranata, što traži hitnu reakciju, zemlje članice mogu uvesti privremene kontrole do pet dana, a za sve preko toga bila bi potrebna odluka na razini EU-a. 

U slučaju 'ozbiljnog propusta' neke zemlje da učinkovito kontrolira vanjske granice schengenskog prostora, ostale zemlje članice mogle bi uvesti kontrole na granici s tom zemljom i do šest mjeseci ili dulje ako se problem ne riješi u šest mjeseci. Odluke o tome donosile bi se kvalificiranom većinom zemalja članica. 

Komisija predlaže još jednu novost - o funkcioniranju schengenskog prostora dvaput godišnje bi se raspravljalo u Vijeću EU-a i Europskom parlamentu, na temelju izvješća Europske komisije, koja ima prava slati inspekcije na vanjske granice.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Cecila Malmström European Commissioner responsible for Home Affairs Strengthening the area without internal border controls to guarantee free movement Press Conference Brussels, 16 September 2011