naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove

U četvrtak 22. i petak 23. rujna sastaje se Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. Ministri bi trebali donijeti odluku potpisivanju sporazuma između EU-a i Australije o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prijevozu. 

Također će biti riječi i o ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengenski prostor. Bilo je predviđeno da te dvije zemlje uđu u jedinstveni prostor bez unutarnjih granica u proljeće ove godine, nakon što je Komisija ocijenila da ispunjavaju tehničke kriterije, ali je to zaustavljeno zbog protivljenja više zemalja članica. 

Poljsko je predsjedništvo sada pripremilo kompromisni prijedlog koji predviđa postupni ulazak Bugarske i Rumunjske u dvije faze - granične kontrole bile bi ukinute u zračnim i morskim lukama do kraja listopada ove godine, a odluka o otvaranju kopnenih granica bila bi odgođena za sljedeću godinu. Međutim, Nizozemska je najavila da će se usprotiviti i tom djelomičnom ulasku u schengenski prostor. 

Proljetos su se Njemačka, Francuska i Nizozemska usprotivile ulasku dviju zemalja u schengenski prostora tražeći od njih da pojačaju borbu protiv korupcije. 

Za ulazak novih zemalja u schengenski prostor potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja članica.

 

Više o tome:

Poljsko EU predsjedništvo: Justice and Home Affaris Council JHA