naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija poziva Tursku i Cipar na suzdržanost

Europska komisija pozvala je u ponedjeljak 19. rujna Tursku i Cipar da ne zaoštravaju spor oko vađenja plina iz Sredozemnog mora nego radije pokušaju postići dogovor oko sjevernog Cipra.  

'EU poziva sve strane da poduzmu sve napore kako bi postigle obuhvatno rješenje što je moguće prije', rekla je glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. 

'Sve strane trebale bi biti suzdržane i učiniti sve što mogu kako bi omogućile uspješan završetak tog procesa', rekla je Maja Kocijančić. 

Turska, kandidatkinja za članstvo u EU-u, pozvala je u ponedjeljak vladu ciparskih Grka da odmah prekine radove na vađenju plina kod ciparske obale, poručivši da bi turska mornarica mogla pratiti turske brodove za energetsko istraživanje podmorja u tom području. 

Zamjenik turskog premijera Besir Atalay izjavio je u subotu da bi Turska mogla zamrznuti svoje odnose s EU-om ukoliko se Cipru odobri mjesto njezina predsjedatelja u 2012., objavila je državna novinska agencija Anadolija. 

'Ako mirovni pregovori na Cipru ne budu zaključeni, a EU omogući južnom Cipru obnašanje mjesta predsjedatelja tijekom 2012., nastat će prava kriza između Turske i EU-a', rekao je Atalay, nakon posjeta sjevernom Cipru. 

'U tom slučaju zamrznut ćemo odnose s EU-om. Sada smo ovo objavili, a kao vlada odluku smo već donijeli', rekao je za Anatoliju Atalay.

Međunarodno priznata vlada grčkog dijela Cipra trebala bi u srpnju 2012. preuzeti dužnost predsjedatelja EU-a tijekom predstojećih šest mjeseci. 

Ta je izjava dodatno pogoršala krizu u odnosima, zaoštrenu nakon što je Turska izvijestila da planove Cipra o početku istraživanja nalazišta nafte u Mediteranu smatra provokacijom te da će razmisliti o istraživanjima na moru, zajedno sa sjevernim Ciprom, ukoliko Republika Cipar nastavi s ovim planovima. 

Turska smatra da rezerve nafte oko otoka ne pripadaju samo ciparskim Grcima već i ciparskim Turcima, a da su jednostrani planovi o eksploataciji provokacija, osobito uoči listopadskog roka za mirovno rješenje što ga je postavio UN, koji poziva sve strane da mirno riješe ovaj spor te ističu kako bi bilo kakva nalazišta plina mogla biti od koristi objema zajednicama, nakon što riješe međusobne razmirice.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: EU urges Turkey to avoid threats in Cyprus gas row