naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska sirotišta prepuna Roma

Sirotišta i domovi za hendikepirane u središnjoj i istočnoj Europi prepuni su napuštene romske djece, pokazalo je istraživanje bugarske organizacije za ljudska prava, pozivajući vlasti da riješe taj problem.  

Gotovo 50 posto djece ostavljene u institucijama u Bugarskoj romskog je podrijetla, pokazalo je istraživanje bugarskog ogranka Helsinškog odbora (BHC). 

Službeni podaci za Češku, Mađarsku, Italiju, Rumunjsku i Slovačku, koje su također sudjelovale u istraživanju, ne postoje. No istraživanja provedena prošlog rujna pokazala su da se postotak romske djece u institucijama kreće od 28 posto u Rumunjskoj do 40,6 posto u Češkoj i 65,9 posto u Mađarskoj te čak 82,5 posto u Slovačkoj. 

Usporedbe radi, postotak romskog stanovništva u tim zemljama kreće se od samo tri do deset posto. 

'To je doživotna kazna za razvoj te djece', rekao je predsjednik BHC-a Krasimir Kanev. 

Istražiteljica BHC-a Slavka Kukova objašnjava da je uzrok tomu siromaštvo, nemogućnost obrazovanja i zapošljavanja, loši uvjeti stanovanja, rano sklapanje brakova i velik broj djece u romskim obiteljima. Mnoge obitelji smatraju također da će im djeca biti bolje zbrinuta u institucijama, kazala je.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Roma children fill orphanages in the east