naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mađarski parlament usvojio prijedlog o blažim uvjetima za povrat deviznih kredita

Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak 19. rujna prijedlog zakona kojim se kućanstvima omogućuje da vraćaju devizne kredite uz značajan popust.  

Zastupnici su velikom većinom glasova usvojili prijedlog koji je u parlamentu iznijela vladajuća stranka Fidesz a omogućit će kućanstvima da vraćaju skupe devizne kredite po fiksnom tečaju od 180 forinti za švicarski franak, odnosno 250 forinti za euro. 

Fiksirani su tečajevi osjetno niži od važećih tržišnih, te bi banke zbog tog poteza mogle zabilježiti stotine milijardi forinti gubitaka. 

Po priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici mađarskog parlamenta prijedlog je usvojen s 277 glasova za, devet glasova protiv i 30 suzdržanih. 

Prije početka globalne krize Mađari su se naveliko zaduživali u švicarskim francima čiji je tečaj u međuvremenu znatno oscilirao. Stoga je vrijednost duga dosegnula čak 18 posto mađarskog BDP-a, pritisnuvši potrošnju i usporivši gospodarstvo. 

Hina