naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
Portal za pronalaženje poslovnih partnera u proširenoj Uniji

Nedavno je osmišljen portal koji bi trebao olakšati rad Paneuropskih poslovnih sustava suradnje (Pan-European Business Co-operation Scheme -PES). PES okuplja 4.000 malih i srednjih poduzeća (Small and Medium-Sized Enterprises -SMEs) koja posluju u dvadeset gospodarskih područja, a osnovao ga je Europski parlament prije dvije godine. Uz potporu Europske komisije projekte PES-a provode Mreža Euro Info centara i Europsko udruženje agencija za regionalni razvoj (EURADA). U postojećih šest projekata uključeno je više od stotinu partnerskih organizacija iz trideset europskih zemalja.

Mala i srednja poduzeća ne čine samo pretežit dio europskoga gospodarstva, nego imaju i presudnu ulogu u izgradnji prekograničnih gospodarskih veza u Europi i izvan nje. Iz tog je razloga Europska komisija odlučila dodijeliti šest milijuna eura za projekte suradnje malih i srednjih poduzeća od rujna 2004. do rujna 2006. godine.


Poduzeća bi se trebala u sljedeće dvije godine povezivati putem poslovnih susreta na glavnim međunarodnim trgovačkim sajmovima. Planirana poslovna suradnja otvorit će nove poslovne mogućnosti za mala i srednja poduzeća u novim i starim državama članicama, državama kandidatkinjama i u zemljama susjedima Unije, te na taj način pridonjeti jačanju ekonomskih i socijalnih veza u Europskoj uniji.

Potpredsjednik Komisije Günter Verheugen, inače odgovoran za Opću upravu za poduzeća i industrijsku politiku, izjavio je da "treba omogućiti malim i srednjim poduzećima razvijanje poslovanja na međunarodnoj razini, te korištenje prednosti koje im pruža proširenje Europe. Takve inicijative trebaju povećati mogućnosti poslovanja malih i srednjih poduzeća i pridonjeti gospodarskom rastu i porastu zaposlenosti u Uniji".

Povjerenik za proširenje Olli Rehn smatra da će inicijativa "omogućiti poduzećima iz zemalja kandidatkinja povećanje konkurentnosti, a istodobno će poduzeća registrirana u Uniji moći proširiti područje svojega poslovnog djelovanja". Povjerenik Rehn pozdravlja novu inicijativu i izražava nadu da će ona označiti početak novih i naprednijih poslovnih odnosa za sve uključene poduzetnike.

Više o tome:

  • Europska komisija: Opća uprava za poduzetništvo i industriju: Pan European Business Cooperation Schemes 
  • Europska komisija: Opća uprava za proširenje: BORDER REGIONS: Initiatives on the Impact of Enlargement in the EU
  • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje:  A new website and € 6 million for match-making to find right business partner in the enlarged EU, IP/05/547, 10. 5. 2005.