naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski sud zabranio registraciju sovjetskog grba

Sovjetski grb, globus sa srpom i čekićem iznad kojih se nalazi crvena zvijezda, ne može biti registriran kao zaštitni znak u EU-u jer je, po mišljenju Europskog suda pravde (ECJ), 'protivan javnom redu i dobrim običajima'.  

'Registracija zaštitnog znaka mora biti odbijena kada je protivna javnom redu ili dobrim običajima u dijelu EU-a, što može biti i samo jedna država članica', ocijenio je u utorak 20. rujna Europski sud pravde. 

Sud u Luksemburgu bio je pozvan da se izjasni o zahtjevu jednog ruskog stilista, koji je 2006. zatražio registraciju sovjetskog grba kao zaštitnog znaka u EU-u. 

Europska agencija za registraciju zaštitnih znakova (OHIM) odbacila je zahtjev uz objašnjenje da se u nekim zemljama EU-a koje su bile pod sovjetskim režimom sovjetski grb smatra simbolom protivnim javnom redu i dobrim običajima 'u značajnom dijelu javnosti.' 

Tvrtka Couture Tech Ltd. žalila se ECJ-u kako bi poništila odluku, no u tome nije uspjela. 

Sud je podsjetio da se u mađarskom zakonodavstvu srp, čekić i crvenu petokraku smatra 'simbolima despotizma', a njihovo korištenje protivno javnom redu, što je dovoljno za odbijanje registracije.(Hina)

 

Više o tome:

Europskog suda pravde: Judgment of the General Court in case T-232/10