naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnik ECB-a traži od Španjolske nove reforme

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozvao je Španjolsku u intervjuu objavljenom u utorak 20. rujna da provede nove temeljite reforme kako bi ubrzala gospodarski rast.  

Treba poduzeti odlučne mjere kako bi se smirila tržišta obveznica, upozorio je Trichet. ECB je intervenirao na tržištima opsežnim kupovinama obveznica zaduženih članica eurozone kako bi snizio troškove njihovog zaduživanja. 

'Španjolska mora nastaviti posvećivati posebnu pozornost odlučnoj provedbi novih strukturalnih reformi kako bi ostvarila maksimalni mogući rast, poboljšala produktivnost i tako vratila povjerenje ulagača', kazao je Trichet za poslovni dnevnik Expansion. 

Intervju je objavljen neposredno uoči odluke agencije Standard & Poor's o sniženju talijanskog kreditnog rejtinga za jednu razinu. 

Španjolsko gospodarstvo potonulo je krajem 2008. u recesiju da bi se 2010. stabiliziralo i u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za mršavih 0,2 posto, što nije dovoljno da se snizi visoka stopa nezaposlenosti od 20,89 posto. 

Pod pritiskom tržišta vlada u Madridu progurala je kroz parlament niz reformi čiji je cilj sanacija stanja u proračunu, ublažavanje propisa o tržištu rada, smanjivanje troškova mirovina i jačanje banaka. 

Vlada je prisilila bankovni sektor da se restrukturira, namećući spajanje štednim bankama i tražeći od njih da ojačaju likvidnost kako bi amortizirale ogromne gubitke povezane sa slomom sektora nekretnina. 

'Stanje se znatno popravilo ali moramo stalno biti na oprezu', upozorio je čelnik ECB-a. 'Upravno vijeće ECB-a svaki mjesec poziva europske banke da ojačaju financijske pozicije, primjenjuju kriterije štedljivosti i umjerenosti u isplati plaća i po potrebi zatraže potporu od vlade', naglasio je. 

Nije pojasnio kakve bi reforme Španjolska trebala provesti. 

Španjolska je vlada prošlog tjedna najavila da će ponovno uvesti porez na bogate, koji je ukinula prije tri godine. Ovog je mjeseca također usvojila ustavnu reformu kojom se ograničavaju proračunski manjkovi u budućnosti. 

Sada pokušava prikupiti dodatni novac kako bi ostvarila zacrtano smanjenje manjka u ovoj godini, tražeći od poduzeća da ranije plaćaju porezne obveze, smanjujući potrošnju na lijekove i potičući kupovinu novih kuća poreznim olakšicama. 

Madrid je obećao smanjiti proračunski manjak s prošlogodišnjih 9,2 na 6,0 posto BDP-a u ovoj godini, te 4,0 posto u 2012. i 3,0 posto u 2013. 

Prošle je godine vlada povisila stopu PDV-a., zamrznula mirovine, smanjila plaće zaposlenih u javnom sektoru za pet posto, prisilila banke da ojačaju financijsku poziciju, povisila dob za odlazak u mirovinu i olakšala poduzećima otpuštanje i zapošljavanje radnika.

Hina