naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Web preporuke
SAD i Rumunjska potpisali sporazum o proturaketnom štitu

Rumunjski predsjednik Traian Basescu u Washingtonu je 13. rujna potpisao sporazum sa Sjedinjenim Državama o postavljanju proturaketnog štita na teritoriju Rumunjske. Nakon objave o potpisivanju ugovora, Rusija je reagirala sa skepsom, kazavši kako je sporazum loše tempiran i tražeći garanciju da taj ugovor neće biti usmjeren na njezin strateški arsenal.

Postavljanje proturaketnog štita u Rumunjskoj bio je 'plan B', nakon što je Obamina administracija odbacila planove Bushove administracije koja je imala u planu koristiti dalekometne presretače koji bi bili pozicionirani u Poljskoj i radarsko postrojenje u Češkoj. Te su sigurnosne mjere bile namijenjene prvotno borbi protiv prijetnji od strane, kako ih je tadašnja administracija zvala 'odmetnutih država' - Irana i Sjeverne Koreje.

Sadašnji novi planovi za relokaciju dijela američkog proturaketnog štita u Rumunjsku ipak nisu toliko protivni mišljenju Moskve. Američki kritičari Obamine politike tvrde da je novi plan samo dokaz da se popušta ruskim zahtjevima, te su izrazili sumnju da li Obamina administracija može izgraditi učinkovit štit i završiti sve radove u obećanom roku.

Nešto manje od pola godine prije potpisivanja tog ugovora, točnije 3. svibnja, rumunjski je predsjednik Basescu najavio točnu lokaciju postavljanja raketnih presretača, koji su jedan od glavnih dijelova planiranog američkog raketnog štita u Europi. Također je najavio da će rumunjska zračna baza i glavna luka u državi biti na raspolaganju američkim vojnicima.

Sporazum je potpisan tijekom posjeta rumunjskog predsjednika Basescua Washingtonu, za vrijeme sastanka sa američkim predsjednikom Obamom.

Prema sporazumu koji je potpisala državna tajnica Hillary Rodham Clinton i rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi, SAD će u južnoj Rumunjskoj, u selu Deveselu, pozicionirati  obrambeni sustav koji će sadržavati balističke rakete tipa SM-3.

Prema objavljenih podacima, SAD-u će pripasti ekskluzivnost zapovijedanja i nadzora nad tim anti-raketnim sustavom, te će tamo biti stacionirano ukupno 500 američkih vojnih osoba. Ruse zapravo najviše smeta što je sporazum potpisan u kako oni kažu 'nepovoljno vrijeme.'

Kako tumači rusko Ministarstvo vanjskih poslova, potpisivanje ovog sporazuma dogodio se zbog nedostatka napretka u odnosima između Rusije i SAD-u, kao i između Rusije i NATO-a te zbog osjetljivost teme proturaketnog štita u Europi.

'Ugovor s Rumunjskom o raspoređivanju sustava obrane balističkih projektila SM-3 u bivšu zrakoplovnu bazi Deveselu, kao i nedavna najava raspoređivanja radara US AN/TPY-2 u Tursku, pokazuje da se američki proturaketni planovi provode brzo i prema unaprijed određenom rasporedu' - priopćenje je ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RIA Novosti.

U članku pod naslovom 'Znakovi – događaji koji će se dogoditi', u Glasu Rusije, piše da Moskva želi izgraditi zajednički obrambeno-sigurnosni sustav koji bi koristio povezivanju NATO-a i Rusije za zajedničku obranu od potencijalnih napada, koji bi bio pod moskovskom  kontrolom.

Međutim, revidirani AMD planovi nisu uspjeli potaknuti Rusiju na slaganje sa navedenim, između ostalog i iz razloga što je Moskva i dalje vrlo sumnjičava na trenutačni plan o europskom protu-raketnom sustavu.

Anegdota iz bilateralnog razgovora

Za vrijeme polusatnog bilateralnog sastanka, Basescu je tijekom boravka u Bijeloj kući pitao predsjednika Obama što bi Rumunjska mogla učiniti za Sjedinjene Američke Države. Obama je, navodno, odgovorio: 'Pazite da se zakoni u državi poštuju, i da pravosuđe počine dobro funkcionirati.'

Europska unija i Sjedinjene države dijele iste brige o manjkavosti zakona i funkcioniranja pravosudnog sustava u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Sredinom rujna, poslije potpisivanja sporazuma, u Bruxellesu se sastalo 27 europskih ministara. Na sastanku je odlučeno zadržati i održavati nadzor rumunjskog i bugarskog pravosuđa kako bi se postigli daljnji konkretni rezultati.

Iva Kornfein