naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU obilježava 10. Europski dan jezika

Europska unija obilježava u ponedjeljak 26. rujna 10. Europski dan jezika nizom konferencija i zabavnih događaja kojima se želi potaknuti učenje stranih jezika i istaknuti jezična raznolikost Europe. 

Poljsko predsjedništvo EU-a uvrstilo je učenje stranih jezika visoko na popis svojih prioriteta i poziva mlade da uče najmanje dva strana jezika. 

'Prednosti poznavanja nekog drugog jezika osim vašeg materinskog lako je uočiti. Jezici proširuju um, otvaraju nove horizonte i povećat će vaše izglede za zapošljavanje', kazala je europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou, koja će tim povodom potpisati zajedničku deklaraciju s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjoernom Jaglandom, kojom će potvrditi svoju predanost višejezičnosti. 

EU u razne programe za razvijanje jezičnih i drugih vještina ulaže milijardu eura na godinu putem incijativa kao što je Erasmus, koji omogućuje razmjene studenata. Gotovo 400.000 mladih svake godine koristi stipendije Erasmusa i drugih programa kao što su Leonardo de Vinci (strukovno obrazovanje) i Mladi u akciji (dobrovoljni rad). 

U okviru svoje predanosti učenju jezika, Komisija želi udvostručiti broj tih stipendija u prijedlogu proračuna za iduće sedmogodišnje razdoblje (2014. - 2020.). Osim toga, EU ulaže oko 50 milijuna eura na godinu u promicanje jezičnih aktivnosti i projekata. 

Europski dan jezika prvi je put obilježen 2001. na inicijativu Vijeća Europe.  

EU ima 23 službena jezika i mnogobrojne druge regionalne i manjinske jezike i dijalekte. Europske institucije godišnje izdvajaju gotovo milijardu eura za prevođenje. To je manje od 1 posto europskog proračuna ili nešto više od dva eura po stanovniku, navodi EK.

Po ispitivanju Eurobarometra iz 2006., 56 posto građana EU-a može razgovarati na jednom stranom jeziku, a 28 posto služi se dvama stranim jezicima. Četrdeset četiri posto Europljana ne govori nijedan strani jezik.

 

Više o tome:

Europska komisija: 10th European Day of Languages: what's happening near you