naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi brzo okončati krizu, razmišlja o ogromnoj financijskoj injekciji

Europska unija razmatra plan o povećanju zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda uz asistenciju Europske središnje banke kako bi ubrizgavanjem velikih iznosa u kratkom roku spriječila da dužnička kriza u eurozoni uzrokuje novu recesiju u svjetskom gospodarstvu, pišu u ponedjeljak 26. rujna europski mediji.  

Izvor blizak pregovorima potvrdio je za europski informativni portal EUobserver da plan postoji, dodajući ipak da odluka o maksimalnim iznosima još nije donesena. 

Na ključnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu dužnosnici su naznačili da bi se kapaciteti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF)) mogli povećati financijskim instrumentima uz pomoć ECB-a kako bi se dosegnula svota od oko procijenjenih 2.000 milijarde eura, potrebnih u slučaju da pomoć zatraže Italija i Španjolska. 

'Moramo kreirati prijelazno rješenje i mislim da će ono biti stvoreno na temelju aktualne reforme EFSF-a. Razmišljamo da dio te nove etape bude povećanje resursa EFSF-a kroz financijske instrumente kako bi imao veće stvarne kapacitete a time i snažniju financijsku zaštitu za podupiranje naših članica koje poduzimaju prave korake', kazao je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn. 

Plan bi također uključivao opsežnu dokapitalizaciju banaka koja bi zahtijevala na desetke milijardi kako iz financijskih institucija koje same prikupljaju kapital tako po potrebi i iz njihovih matičnih zemalja, odnosno EFSF-a. 

List Daily Telegraph piše da bi u zamjenu za dogovor o takvom programu, koji trenutno razmatraju francuski i njemački dužnosnici, Berlin tražio da se provede kontrolirani bankrot Grčke unutar eurozone, što bi uključivalo 50-postotni gubitak za ulagače na nominalnoj vrijednosti grčkih državnih obveznica. 

Glasnogovornik francuske vlade za europsku politiku Gael Veyssiere opovrgnuo je pripremu plana o bankrotu Grčke.  

'Javno smo kazali da nema potrebe za dokapitalizacijom francuskih banaka i da Grčka neće bankrotirati', dodao je. Nije mogao ni potvrditi ni opovrgnuti izvješća o planu teškom više tisuća milijardi. 

Glasnogovornik EU-a za gospodarska pitanja Amadeu Altafaj-Tardio za portal EUobserver je izjavio kako 'je riječ o velikoj salati, u kojoj su pomiješane glasine kojima smo svjedočili u Washingtonu i Ateni. Nemamo informacija o tako nečemu. Brojke mi se čine goleme'. 

Izvor upućen u pregovore za EUobserver je potvrdio da 'o brojkama nije odlučeno, ali da su parametri u medijskim izvješćima više-manje korektni'.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU looking at trillions in shock-and-awe plan to end crisis