naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU: engleski dominira kao strani jezik

Godine 2009. u Europskoj uniji 82 posto učenika u osnovnim školama i 95 posto učenika u srednjim školama općeg smjera učilo je engleski kao strani jezik, pokazuju podaci europskoga statističkog ureda Eurostata objavljeni u ponedjeljak 26. rujna u Bruxellesu.  

Kada se radi o osnovnim školama, na drugom mjestu nakon engleskog je francuski (16 posto učenika), slijede njemački (9 posto), te španjolski (6 posto), a u srednjim školama na drugom mjestu je njemački (27 posto), pa francuski (26 posto) i španjolski (19), objavljeno je na 10. Europski dan jezika. 

Istraživanje je provedeno u 27 zemalja članica EU-a, Islandu, Norveškoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj. 

U Hrvatskoj je engleski također dominantan pa tako 93 posto učenika osnovnih škola uči engleski, a na drugom je mjestu njemački (31 posto).  

U srednjem obrazovanju također se najčešće uče engleski (99 učenika) te njemački (63 posto).

U nekoliko zemalja već na razini osnovne škole 100 posto učenika uči strani jezik - u Luksemburgu njemački, te na Malti i u Norveškoj engleski. 

Engleski se najviše uči, osim na Malti (100 posto), u Španjolskoj i u Italiji (99 posto) te u Austriji (98 posto). Francuski se najviše uči u Belgiji, Irskoj i Velikoj Britaniji, a u Luksemburgu je to njemački.  

Iako su u Luksemburgu službeni jezici francuski, njemački i luksemburški, za potrebe statistike francuski i njemački računaju se stranim jezicima. Što se tiče Belgije, službeni jezici na razini države su nizozemski, francuski i njemački, iako se u jednom dijelu države francuski smatra stranim jezikom, a u drugom dijelu nizozemski. 

Kada se radi o jeziku koji se najviše uči na razini osnovnog obrazovanja, engleski je evidentno dominantan, dok je više različitosti među zemljama kada se radi o drugom jeziku koji se najviše uči - francuski i njemački najviše se uče u sedam država članica EU-a, ruski u četiri, španjolski u tri, talijanski u dvije i nizozemski i švedski u jednoj svaki. 

Što se tiče srednjeg obrazovanja, engleski je ponovno jezik koji uči najviše učenika, i to iznad 90 posto u svim zemljama članicama osim u Mađarskoj i na Malti. Francuski ostaje najčešće učeni strani jezik u Irskoj, Velikoj Britaniji a njemački u Luksemburgu. 

Kada se radi o drugom jeziku koji se najviše uči na razini srednjeg obrazovanja tu se bilježi manje razlika među državama nego u osnovnom obrazovanju: njemački i franucuski na drugom su mjestu u deset zemalja svaki, ruski u tri, španjolski u dvije i švedski u jednoj.(Hina)

 

Više o tome: 

Europska komisija: European Day of Languages English studied as a foreign language by 95% of pupils at upper secondary level in the EU27 in 2009 Greater diversity in second most common foreign language studied