naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurobarometar: Jedinstveno tržište koristi velikim tvrtkama

Većina stanovnika Europske unije, njih 62 posto, smatra da od jedinstvenog tržišta korist imaju samo velike tvrtke, pokazalo je istraživanje Eurobarometra objavljeno u ponedjeljak 26. rujna u Bruxellesu.  

Nasuprot tome, 32 posto ispitanih smatra da jedinstveno tržište ima pozitivne učinke na siromašne i na osobe lošijeg socijalnog stanja. 

Više od polovice osoba koje su sudjelovale u anketi, njih 51 posto, smatra da jedinstveno tržište pogoršava radne uvjete. 

Ipak, istraživanje pokazuje da su tri četvrtine Europljana zadovoljne povećanjem mogućnosti koje nudi unutarnje tržište kada se radi o izboru proizvoda (74 posto). Nešto više od polovice ispitanih (52 posto), smatra ga poticajnim za stvaranje radnih mjesta. 

Dok je 28 posto ispitanih spremno na rad u inozemstvu, više od polovice (53 posto), nije zainteresirano za tu mogućnost. 

Europska komisija objavila je popis od 20 najvećih problema s kojima se suočavaju europske tvrtke i građani kada osnivaju tvrtku ili odlaze raditi u drugu zemlju Unije. 

Među njima nalaze se prije svega priznavanje profesionalnih kvalifikacija, otvaranje bankovnog računa ili troškovi zdravstvenog osiguranja. 

Tvrtke se žale na poteškoće kada se radi o sudjelovanju u javnim natječajima u drugoj zemlji ili provedbi različitih stopa PDV-a. 

Istraživanje je provedeno od 9. veljače do 8. ožujka ove godine na uzroku od 26.836 ljudi starijih od 15 godina u svih 27 zemalja članica EU-a.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: The Single Market through the eyes of the people: a snapshot of citizens' and businesses' views and concerns