naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski inspektori bez najave pretresli objekte plinskih kompanija

Europski inspektori u utorak 27. rujna su proveli nenajavljene inspekcije u kompanijama plinskog sektora zbog sumnje da su prekršile propise o zaštiti tržišnog natjecanja i potrošača, izvijestila je Europska komisija.  

Dužnosnici Europske komisije 'proveli su nenajavljene inspekcije u prostorijama poduzeća koja se bave opskrbom, prijenosom i skladištenjem prirodnog plina u nekoliko zemalja članica', stoji u priopćenju. 

'Komisija sumnja da su te kompanije možda ugrožavale konkurenciju kršeći propise Europske unije o tržišnom natjecanju ili da možda imaju informacije vezane za takve prakse', dodaje EK.

Inspekcije su provedene u zemljama srednje i istočne Europe, a fokusirane su na nabavu, navodi se u priopćenju. 

Imena tvrtki ni zemalja nisu navedena, ali je naznačeno da su inspekcije provedene u deset članica EU-a. 

Njemačke energetske grupe RWE i EON potvrdile su agenciji AFP da su inspekcije provedene u njihovim prostorima. 

'Surađujemo s istražiteljima', rekao je glasnogovornik RWE-a. Inspektori su posjetili njemačko sjedište i njenu proizvodnu jedinicu u Češkoj. 

Iako je potvrdio inspekcije, glasnogovornik RWE-ova češkog postrojenja izjavio je da su povezane s mogućim zloporabama vodećeg položaja ruskog energetskog diva Gazproma na europskom tržištu. 

I austrijski je OMV potvrdio da su ga posjetili inspektori, istaknuvši da 'u potpunosti surađuje s vlastima'. 

Mediji su pisali da je i litvanski Lietuvos Dujos, u kojem Gazprom ima 37,1-postotni vlasnički udio, također bio na meti inspekcija. 

Europska komisija 'sumnja u isključivanje konkurencije, primjerice podjelom tržišta, preprekama za pristup distribucijskoj mreži, te moguće izrabljivanje, primjerice naplatom prekomjerno visokih cijena'. 

Dužnosnici su priopćili kako su također ispitivali i 'nekonkurentno ponašanje na štetu samih dobavljača'. 

Otvaranje istrage ne znači da će nužno slijediti novčane ili neke druge kazne, iako je Komisija odmah naglasila da je sličnih inspekcija već bilo u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, koje su u konačnici otvorile svoja tržišta plina.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Antitrust: Commission confirms unannounced inspections in the natural gas sector