naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će na summitu kritizirati Bjelorusiju i Ukrajinu

Europska unija priprema se na summitu Istočnog partnerstva u petak 30. rujna upozoriti Bjelorusiju zbog odnosa prema protivnicima režima, te Ukrajinu zbog procesa koji se vodi protiv bivše premijerke Julije Timošenko.  

Summit Istočnog partnerstva počinje u četvrtak navečer u Varšavi službenom večerom šefova država i vlada zemalja EU-a i njihovih kolega iz šest zemalja istočne Europe i sjevernog Kavkaza: Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. 

Summit završava u petak, a radi se o drugom takvom sastanku na vrhu nakon Praga 2009. 

Međutim, dok bi taj skup trebao biti prigoda da se ojačaju politički i ekonomski odnosi sa zemljama istoka, on bi mogao biti zasjenjen stanjem u Bjelorusiji i Ukrajini. 

EU ima namjeru uputiti žestoke kritike režimu u Minsku zbog uhićenja brojnih pripadnika oporbe nakon što je u prosincu 2010. ponovno na dužnost predsjednika izabran Aleksandar Lukašenko. 

'Režim Aleksandra Lukašenka odgovoran je za teška kršenja ljudskih prava. On je desetkovao oporbu i čini sve što može kako bi se održao na vlasti', riječi su potpredsjednika britanske vlade Nicka Clegga iz govora koji bi trebao održati u Varšavi. 

Europska unija razmatra i mogućnost novih sankcija, dok je Lukašenko, nezadovoljan što nije pozvan, odlučio u Varšavu poslati nižerangiranog dužnosnika. 

Europljani su također nezadovoljni sudskim tretmanom protiv Timošenko, protivnice predsjednika Viktora Janukoviča, u kojem neki vide manevar čiji je cilj što više udaljiti konkurenciju koja bi mogla naškoditi vlasti. 

Uoči summita u Varšavi, EU je također kritizirala ukrajinsko tužiteljstvo koje je za Timošenko zatražilo sedam godina zatvora jer je navodno 2009. bez dopuštenja vlade kojoj je bila na čelu potpisala plinske ugovore s Rusijom štetne za njezinu zemlju. 

Europska unija uvjetuje sporazum o pridruživanju s Ukrajinom rješenjem koje bi poštivalo demokratska načela u procesu protiv Timošenko. 

'To pitanje uzet će dobar dio prostora u razgovorima na summitu', rekao je visokopozicionirani europski diplomat u Bruxellesu. 

Kijev računa na ekonomske i političke prednosti tog sporazuma, čije je potpisivanje predviđeno za prosinac. 

Bez obzira na ta pitanja, Varšava želi iskoristiti skup kako bi ponudila zemljama Istočnog partnerstva perspektivu priključivanja EU-u te ukidanje, pod određenim uvjetima, ulaznih viza. Međutim, u nacrtu završne izjave summita, EU se oprezno ograničava te 'priznaje europske težnje' tih šest zemalja. 

Na summitu bi se trebalo objaviti otvaranje pregovora o sporazumima o pridruživanju između EU-a i Moldavije i Gruzije.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Tymoshenko trial puts EU to the test