naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Potpisivanje Ugovora o pristupanju RH-EU

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor potvrdila je u četvrtak 10. studenog da će Hrvatska 9. prosinca potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom, najavivši da će taj ugovor potpisati ona i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.  

'Ovo je sjajna vijest za Hrvatsku, za hrvatsku vladu i mene osobno kao predsjednicu vlade', kazala je Kosor u izjavi novinarima u Banskim dvorima. 

Poljsko je predsjedništvo EU-a potvrdilo da će Hrvatska pristupni ugovor s EU-om potpisati 9. prosinca u Bruxellesu na rubu sastanka šefova država ili vlada zemalja članica EU-a. 

'Ugovor će se potpisati 9. prosinca u Bruxellesu, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Premijer Donald Tusk bit će sudomaćin svečanosti zajedno s nazočnim šefovima država ili vlada', rekao je Hini glasnogovornik poljskog predsjedništva Konrad Niklewiecz. 

Premijerka Kosor je rekla da će nakon potpisivanja ona biti prvi hrvatski predsjednik vlade koji će sudjelovati u radu Europskog vijeća. 'Mi ćemo tako de facto postati članica EU-a, potpisivanjem tog ugovora', rekla je Kosor. 

Kosor je kazala i kako je za nju osobno inače 9. prosinca najvažniji dan u životu, s obzirom da je to rođendan njezina sina. 

'Sjajno je što ću tog dana potpisati i pristupni ugovor', rekla je. Premijerka je najavila da će pristupni ugovor potpisati ona i predsjednik Josipović. 

'Ja ću 9. prosinca potpisati pristupni ugovor. Na temelju mog prijedloga, uz mene će pristupni ugovor potpisati i predsjednik Josipović. I nitko drugi', kazala je Kosor odgovarajući na novinarske upite o mogućnosti da na tom potpisivanju ili u delegaciji bude i izborni pobjednik. 

Ističe da se, ni s obzirom na kontekst tehničke vlade, ništa ne mijenja. 

Ova je vlada završila pregovore, mi smo najzaslužniji što su pregovori završeni, kazala je Kosor podsjećajući da su ti pregovori u ljeto 2009. bili u blokadi i da je njezina vlada našla rješenje za granično pitanje sa Slovenijom i nastavila pregovore. 

Premijerka je i ovom prilikom zahvalila svima koji su sudjelovali u tom procesu, posebno građankama i građanima Hrvatske. 

Poljsko predsjedništvo je u četvrtak u suradnji s predstavništvom Europske unije u Varšavi pokrenulo projekt snimanja kratkog filma dobrodošlice Hrvatskoj u Europskoj uniji. Projekt je nazvan 'Dobrodošli - Poljska želi dobrodošlicu Hrvatskoj'. 

Predsjedništvo je pozvalo poljske građane da na svom mobitelu ili kameri snime kratku poruku od najviše 20 sekundi za hrvatske građane, do najkasnije 28. studenoga. Od prikupljenih snimaka sastavit će se govor koji će biti simboličan dar poljskog predsjedništva Hrvatskoj. Film će biti objavljenoj na internetskoj stranici poljskog predsjedništva.(Hina)

 

Više o tome:

Poljsko EU predsjedništvo: Joint welcoming of Croatia!