naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
SDS: Slovenija mogla bolje 'unovčiti' pristanak na pomoć Grčkoj

Vlada premijera Boruta Pahora mogla je bolje 'unovčiti' svoj pristanak na povećanje sredstava u okviru mehanizma za stabilnost eura (EFSF), a Slovenija je u pregovorima s drugim članicama eurozone imala dobre osnove tražiti nešto zauzvrat za pomoć Grčkoj, koja je bolje razvijena i ima veće plaće od onih u Sloveniji, ocjena je vodeće slovenske oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke (SDS). 

Slovenski parlament u utorak je potvrdio zakon kojim su slovenska jamstva za taj krizni fond država eurozone povećana na 3,664 milijarde eura, pri čemu se glasovanja suzdržala Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša. Predizborne ankete najavljuju toj stranci osvajanje relativne većine u novom sazivu parlamenta nakon prijevremenih izbora koji se održavaju 4. prosinca. 

Mišljenje da je Pahorova vlada na odlasku pristala na povećanje jamstava bez odgovarajuće kompenzacije iznio je Žiga Turk, bivši ministar za razvoj i član vodstva Janšine stranke, nastupivši u emisiji Slovenske televizije o problematici Grčke kao najzaduženije države u Europskoj uniji i posljedicama koje na eurozonu mogu imati slabe ekonomske politike u nekim drugim članicama. 

'Europa je klub u kojemu dominiraju interesi i tu se uvijek trguje', rekao je Turk. Istaknuo je da ne dovodi u pitanje sudjelovanje Slovenije u tom mehanizmu jer država od zajedničke europske valute i ekonomskog prostora ima veliku korist, ali da je vlada na odlasku mogla bolje unovčiti svoje članstvo u klubu. 'Pitam vladu što smo zauzvrat dobili, jer ako nešto daš nešto moraš i dobiti', pojasnio je.  

Turk smatra da je Slovenija u pregovorima s drugim članicama eurozone imala 'dobre argumente' da kaže kako za svoj pristanak za pomoć Grčkoj, koja je 'razvijenija i u kojoj su plaće više nego u Sloveniji', traži nešto zauzvrat. 

Kao neke od tema koje su u tim pregovorima mogle biti postavljene sa slovenske strane Turk je naveo problematiku sastava budućeg arbitražnog suda koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom, sporno pitanje gradnje plinskih terminala u Italiji uz slovensku granicu ili pak pitanje dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB). 

Mitja Gaspari, ministar za europske poslove u vladi koja obavlja tekuće poslove, replicirao je Turku, rekavši da takvo uvjetovanje i trgovina nisu bili realni u ovom slučaju. Smisao mehanizma za stabilizaciju eura je solidarna pomoć državama eurozone koje su u teškoćama, a uvjetovana je provođenjem potrebnih reformi, pojasnio je. U pregovorima oko povećanja njenih jamstava za EFSF ništa nije uspjela dobiti ni Slovačka, koja je pristanak dugo uvjetovala, rekao je Gaspari. 

Hina