naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mađarska prijeti da neće podržati kandidaturu Srbije za EU

Mađarska će preispitati svoju potporu kandidaturi Srbije za punopravno članstvo u EU-u nakon što je Beograd usvojio zakon o povratu imovine koji je, po ocjeni Budimpešte, diskriminirajući prema mađarskoj zajednici u Vojvodini, prenijela je u ponedjeljak 3. listopada mađarska agencija MTI.  

'Među najangažiranijima smo za europsku integraciju Srbije, ali članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja predviđaju kolektivno ukidanje građanskih prava', rekao je potpredsjednik mađarske vlade Zsolt Semjen, tijekom posjeta Subotici u nedjelju. 

Upozorio je da će Budimpešta 'preispitati svoju potporu kandidaturi Srbije za EU' ako srbijanski parlament ne izmijeni 'neprihvatljive dijelove zakona o povratu imovine kako bi omogućio odštetu i mađarskoj zajednici.' 

Srbijanski parlament usvojio je prošli tjedan zakon o povratu imovine koju je nakon Drugog svjetskog rata zaplijenio komunistički režim, što je jedan od uvjeta za približavanje Srbije Europskoj uniji. 

Po Mađarskoj, zakon je diskriminirajući prema mađarskoj zajednici u Vojvodini, gdje živi više od 350.000 Mađara. 

'Mađarska odbacuje načelo kolektivne krivnje, koje je posve protivno temeljnim normama Europske unije, temeljnim ljudskim pravima i interesima mađarske zajednice', rekao je Semjen, naglasivši kako je 'uvjeren' da će Srbija izmijeniti sporni zakon i da Budimpešta neće morati mijenjati svoje stajalište. 

Hina