naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
ECJ osudio ekskluzivna prava prijenosa nogometa

Europski sud pravde (ECJ) osudio je u utorak 4. listopada ekskluzivna prava prijenosa nogometnih utakmica engleske prve lige, Premiershipa, naglašavajući da su takvi ugovori suprotni pravilima Europske unije.  

Teritorijalni ekskluzivitet prijenosa suprotan je slobodnom kretanju usluga, kazao je u presudi ECJ. 

Sud smatra da je sprječavanje gledatelja engleske Premier lige da prate utakmice uz pomoć opreme iz inozemstva suprotno europskom pravu. 

Sud je bio pozvan da se izjasni u procesu koji je suočio vlasnika jednog engleskog kafića i Engleski nogometni savez (FA) Premier lige koji polaže prava na prijenos utakmica. 

Problem je bio u tome što je vlasnik kafića želio koristiti inozemne kartice za dekodiranje, u ovom slučaju iz Grčke, za izravan prijenos utakmica Premijer lige po nižoj cijeni. 

FA ima monopol za prava na utakmice Premier lige u Velikoj Britaniji i odlučuje tko ih može prenositi, pod kojim uvjetima i po kojoj cijeni.

U svojoj presudi ECJ je zadao udarac monopolu Skyja tvrdeći da je 'nacionalno zakonodavstvo koje brani uvoz, prodaju i korištenje stranih kartica za dekodiranje suprotno slobodnom pružanju usluga i ne može se opravdati ni zaštitom intelektualnog vlasništva niti ciljem da se potiču ljudi da odlaze na stadion'.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski sud pravde: C-429/08