naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Malo i srednje poduzetništvo okosnica gospodarstva u EU i RH

Mala i srednja poduzeća predstavljaju okosnicu gospodarstva u Europskoj uniji i zapošljavaju više od dvije trećine zaposlenih u privatnom sektoru, a slična je situacija i u Hrvatskoj, objavila je u utorak 4. listopada Europska komisija u okviru Europskog tjedna poduzetništva.  

Komisija je objavila izvješće za 2010. pod naslovom 'Oporavljaju li se mala i srednja poduzeća od krize?', s rezultatima istraživanja u svih 27 zemalja članica te zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama te u Izraleu, Norveškoj i Lihtenštajnu. 

U Hrvatskoj, kao i u Europskoj uniji, gospodarski rast i radna mjesta uvelike osiguravaju mala i srednja poduzeća. Devet od deset poduzeća u Hrvatskoj i u EU-u spadaju u mala i srednja poduzeća, među kojima su daleko najveći broj mikro poduzeća s manje od deset zaposlenih.  

U Hrvatskoj više od tri četvrtine zaposlenih u nefininacijskom sektoru radi u malim i srednjim poduzećima.  

Najveći dio malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, 39 posto, bavi se uslužnim djelatnostima, 32 posto ih je aktivno u trgovini, a samo 16 posto bavi se nekom proizvodnom djelatnošću.  

Zbog nedostatka osnovnih statističkih podataka, Komisija navodi da nije moguće analizirati koliko su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj pogođena ekonomskom i financijskom krizom. 

Komisija navodi da je Hrvatska u posljednjih pet godina postigla znatan napredak u malom i srednjem poduzetništvu, ali da još uvijek zaostaje za ostalim članicama EU-a. Komisija vidi veliki prostor za napredak u mijenjanju percepcije poduzetništva u Hrvatskoj, koja je negativnija nego u EU-u.  

'Poboljšanje imidža poduzetnika moglo bi imati višestruko pozitivni učinak na spremnost građana da preuzmu poslovni rizik', kaže Komisija.

Povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani ističe da je malo i srednje poduzetništvo bilo predvodnik u gospodarskom oporavku 2010. te da Europi trebaju 'inovativni i kreativni poduzetnici spremni na preuzimanje rizika'. 'To je glavni put prema oporavku', rekao je Tajani.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: SMEs: Commission report notes economic climate threatens performance; SME Week 3-9 October