naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srbija: Najniža potpora ulasku u EU do sada

Tjedan dana uoči usvajanja zaključka Europske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Europskoj uniji, potpora srbijanskih građana ulasku Srbije u EU, kako u srijedu 5. listopada prenosi beogradski dnevnik 'Blic', najmanja je u proteklih jedanaest godina i iznosi samo 46 posto.

Raspoloženje građana prema članstvu Srbije u EU u zadnja tri mjeseca palo je za sedam posto, navodi list te dodaje kako se, prema posljednjim istraživanjima, čak 37 posto građana protivi ulasku u Uniju. 

Rezultate istraživanja za Hinu je potvrdila Svetlana Logar iz srbijanske agencije Ipsos Strategic Marketing. Rezultati su, navodi Logar, dio redovitog mjesečnog istraživanja koje je ta agencija obavila u rujnu, na reprezentativnom uzorku od 1010 punoljetnih građana Srbije.  

Po pisanju lista, na pad potpore utjecali su pojedini potezi europskih dužnosnika, prije svega u vezi s Kosovom, a potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić za 'Blic' je ocijenio kako raspoloženje građana tijekom krize na sjeveru Kosova jasno govori da je isključivi krivac za trenutačni opadajući trend potpore 'odluka malog broja zemalja da podupre jednostrane akte prištinskih vlasti na sjeveru Kosova'. 

'Svako odustajanje od dijaloga ima dvije žrtve: ljude na Kosovu i europsku ideju u Srbiji. Zato očekujem da će potpora europskoj ideji u Srbiji u tjednima pred nama još više opadati', ističe Đelić.  

U anketama, po njegovim riječima, najviše zabrinjava podatak da ubrzano nestaje 'mukotrpno izgrađen konsenzus oko ulaska u EU'. 

Prema rezultatima redovitog šestomjesečnog istraživanja, koje je provedeno u lipnju i predstavljeno početkom srpnja u Beogradu, potpora članstvu Srbije u Uniji, koja je tada iznosila 53 posto, također je pala u odnosu na istraživanje iz prosinca 2010. kada je iznosila 57 posto, a pad potpore zabilježen je i tada u odnosu na lipanj 2010., kada je potpora članstvu u EU iznosila 65 posto.  

Najnovije istraživanje istodobno je pokazalo porast potpore reformama koje se poduzimaju, što je zabilježeno i krajem 2010.  

Predstavljajući rezultate posljednjega šestomjesečnog istraživanja, ravnateljica ureda srbijanske vlade za europske integracije Milica Delević tada je rekla da razina potpore pada kako proces pristupanja odmiče, jer građani vide da postoje konkretne koristi, ali i činjenicu da i oni moraju od nečeg odustati ili nešto promijeniti. 

Po njezinim riječima, najnovije istraživanje pokazalo je da raste postotak građana koji smatraju kako bi reforme, i da nisu uvjet za ulazak u EU, trebalo provoditi zbog samih građana. Podsjetila je kako je potpora građana reformama u prosincu prošle godine iznosila 78 posto, a u lipnju 85 posto. 

Europska komisija bi, kako se očekuje, na sastanku 12. listopada trebala usvojiti zaključak o napretku Srbije ka članstvu u EU, nakon čega bi trebalo biti poznato hoće li za Srbiju biti preporučen status kandidata za članstvo u Uniji.  

Hina