naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvješće T&E;: smanjila se emisija CO2 iz novih automobila

Nova vozila u Europi prošle su godine bila četiri posto energetski učinkovitija, emitirala su 4 posto manje CO2, te su bila 2,5 posto jeftinija nego godinu ranije, kaže se u izvješću organizacije Transport & Environment (T&E).  

Izvješće te neovisne paneuropske organizacije koja promovira minimalne negativne učinke prometa na zdravlje i okoliš, jasno pokazuje da su zabilježeni trendovi u suprotnosti s tvrdnjama industrije da si potrošači zbog pravno obvezujućih ciljeva o energetskoj učinkovitosti neće moći priuštiti nova vozila. 

Volvo je smanjio potrošnju goriva za 9 posto prošle godine, kaže izvješće. FIAT, Toyota i Peugeot-Citroen stavljali su na tržište također čišća vozila.  

Prosječna emisija Honde i Mazde povećala se pak za 0,6 i 0,3 posto. 

Po zemljama, proizvođači automobila u Danskoj zabilježili su najveće smanjenje emisija od 8,9 posto. 

Njemačka, koja ima iznimno snažnu auto industriju, predzadnja je na ljestivci sa smanjenjem od samo 1,8 posto. Među njezinim automobilima najlošiji je Daimler. 

Posljednje mjesto pripalo je slovačkim proizvođačima koji su napravili najmanji napredak: linija novih modela prodanih 2010. proizvodila je 1,3 posto više emisija nego 2009.  

Sveukupno, prosječna emisija iz novih vozila prodanih u Europi prošle godine pala je ispod referentne vrijednosti od 140 grama CO2 po kilometru, bez ikakvog značajnog povećanja maloprodajnih cijena automobila, unatoč predviđanjima industrije. 

Dva ranija predviđanja industrije bila su povećanje cijena novih vozila za oko 2.400 eura po komadu te potom za 1.200 eura. 

'Industrija automobila uporno je odbijala regulativu o energetskoj učinkovitosti, žaleći se da će automobili postati nedostupni. Međutim, emisije su pale .. a to se nije dogodilo: cijene su zapravo realno pale', rekao je Joe Dings, direktor T&E. 

'EU mora izvući poruku iz toga. Kada se radi o budućim ciljevima povećanja učinkovitosti, procjene industrije treba uzeti sa 'zrnom soli", dodao je.(Hina)

 

Više o tome:

T&E: Carmaker fuel efficiency cost claims misleading