naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ublažio zabranu za jaja iz baterijskih kaveza

Europska zabrana prodaje jaja od kokoši koje se uzgajaju u baterijskim kavezima stupit će na snagu kako je planirano od 1. siječnja 2012., ali proizvođači će moći prodavati jaja koja ne udovoljavaju tim standardima domaćim prerađivačima, rekao je europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli.  

'Komisija nema namjeru odgoditi rok u kojem zabrana stupa na snagu. Ulaganja i napori koji su već učinjeni - kao i povjerenje potrošača - ne smiju biti dovedeni u pitanje', rekao je Dalli. 

Međutim, umjesto da natjera proizvođače koji ne uspiju ispuniti rok da unište jaja, Europska komisija ipak će im dopustiti prodaju industrijskim prerađivačima u njihovim zemljama. 

'Problem ima više od jedne dimenzije. Ima ekonomsku dimenziju u samim zemljama proizvođačima - neke od njih su već u dubokoj krizi. Drugo, ima i potrošačku dimenziju u smislu opskrbe, potražnje i cijena', rekao je Dalli. 

'Stoga se treba donijeti političko rješenje... Ono što želim jest da zadržim svako jaje koje nije proizvedeno po pravilima nove direktive unutar teritorija njegove zemlje, te da se ono može iskoristiti samo za preradu'. 

Dalli je kazao da će se kompromisom zajamčiti da proizvođači koji su usklađeni s pravilima dobiju najvišu cijenu za svoj proizvod te da ih se zaštiti od jeftinog uvoza ilegalnih jaja. 

Međutim, zasad je nejasno je li takav kompromis kompatibilan s europskim zakonodavstvom te će Komisija surađivati s europskim vladama kako bi postigla rješenje. 

EU se dogovorila o zabrani baterijskih kaveza još 1999. ali Komisijine brojke za travanj 2011. pokazale su da se oko 144 milijuna kokoši nesilica - više od trećine u EU - još uvijek drži u takvim prostorima.

Komisija će od siječnja početi slati inspektore u odabrane zemlje kako bi procijenila njihovu usklađenost sa zabranom, najavio je Dalli u govoru pred Odborom za poljoprivredu Europskog parlamenta. 

Na temelju rezultata tih akcija, Komisija neće oklijevati sljedeće godine pokrenuti postupke gdje će to biti potrebno. 

Komisijina procjena govori da bi se znatna neusklađenost mogla utvrditi u Francuskoj, Poljskoj, Belgiji i Portugalu, a ozbiljni se upitnici postavljaju i nad stanjem u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj i Mađarskoj. 

Proizvođači u zemljama koje su već provele ili se očekuje da će ispuniti rok, kao što su Njemačka, Austrija i Velika Britanija, zatražili su od Komisije da učini više kako bi se kaznile zemlje koje ne poštuju zabranu. 

Zabrana se smatra važnim testom za europsku provedbu zabrane držanja skotnih krmača u kavezima koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2013. 

Korištenje takvog uzgoja već je zabranjeno u Velikoj Britaniji i Švedskoj, a od 2013. bit će zabranjeno širom EU-a osim tijekom prvih četiri tjedna. 

Hina