naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Za kohezijsku politiku od 2014. do 2020. 376 milijarda eura

Europska komisija je prošli tjedan objavila prijedloge uredbi kojima će se regulirati kohezijska politika EU-a, iz koje se financiraju siromašnije regije, za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.  

Kohezijska ili regionalna politika osmišljena je radi smanjenja gospodarskih i socijalnih razlika između država članica EU-a pomaganjem regionalnog razvoja. Glavni instrumenti kohezijske politike su Kohezijski fond, Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond.

Prema prijedlogu Europske komisije za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje, za kohezijsku politiku namijenjeno je 376 milijarda eura. U taj iznos uračanuto je i 40 milijarda eura, koje će se koristiti za budući fond iz kojeg će se financirati prometna, energetska i telekomunikacijska infrastruktura.  

Za izravnu potporu razvoju i konkurentnosti svih europskih regija namijenjeno je preostalih 336 milijarda eura. Ukupno će za kohezijsku politiku biti namijenjeno nešto iznad 32 posto europskog proračuna.  

Prema prijedlog Europske komisije, 162,6 milijarda eura ili 48,3 posto ukupnog iznosa, namijenjeno je za regije čiji je BDP po glavi stanovnika ispod 75 posto europskog prosjeka. U tu kategoriju spadat će sve tri hrvatske statističke regije. 

Za razvijenije regije, čiji je BDP iznad 90 posto europskog prosjeka, predviđeno je 53,1 milijarda eura ili 15,7 posto. Europska komisija je uvela novu kategoriju 'tranzijskijskih regija', čiji je BDP između 75 i 90 posto europskog prosjeka i za njih je predviđeno 39 milijarda ili 11,6 posto sredstava za kohezijsku politiku. 

Za teritorijalnu suradnju namijenjeno je 11,7 milijarda eura ili 3,48 posto, a za Kohezijski fond 68,7 milijarda eura ili 20,4 posto od kojih je 10 milijarda rezervirano za prometne mreže. Posebna stavka od približno milijarde eura predviđena je za udaljena područja i regije s malom gustoćom naseljenosti. 

Najveću pozornost izazvao je prijedlog Komisije da se ubuduće pomoć iz strukturnih fondova EU-a uvjetuje fiskalnom disciplinom zemalja članica kako bi se i na taj način kaznilo zemlje koje krše dogovorena pravila. 

Taj je prijedlog odmah naišao na brojne kritike. Predsjednica Odbora regija Mercedes Bresso je istaknula kako je neprihvatljivo financijski kažnjavati gospodarstva koja su ionako u krizi, što bi još dodatno pogoršalo situaciju. 

Europski socijalisti su poručili da 'ne mogu prihvatiti da europski građani budu kažnjeni zato što njihove vlade imaju poteškoća sa smanjenjem proračunskog deficita.' 

Komisija je izrazila žaljenje što se sva pozornost u vezi s tako važnim prijedlozima usmjerila samo na taj prijedlog. 'Nije riječ o sankcijama, nego o preventivnoj mjeri, koja će se koristiti samo kao krajnja mogućnost', rekao je povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. 

Komisija ističe da kohezijska politika sada treba više biti usmjerena na jačanje rasta i konkurentnosti. 

'Kohezijska politika puno je pridonijela blagostanju u EU-u. Sada, s obzirom na gospodarsku krizu, ona mora postati motor za gospodarski razvoj i konkurentnost', kaže povjerenik Hahn. 

Komisija navodi da je kohezijska politika u posljednjih 10 godina izravno omogućila otvaranje preko milijun radnih mjesta, da je iz kohezijskih sredstava sufinancirana izgradnja preko 2000 kilometara autocesta i 4000 kilometara željezničkih pruga. Tim je sredstvima osnovano najmanje 800 tisuća malih i srednjih poduzeća.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission lays foundations to boost impact of cohesion investments after 2013